Arhiva

Međunarodni je dan čovjekovog leta u svemir

    Objavljeno 12.04.2015
    OsijekNews redakcija

    Dana 12. travnja 1961. godine čovjek se po prvi put uspješno otisnuo u svemirska prostranstva. Astronaut Jurij Aleksejevič Gagarin lansiran je iz raketnog središta u Bajkonuru i u svemiru je proveo ukupno 108 minuta prije nego je sletio u blizini Saratova. Gagarin je jedanput obletio Zemlju u njezinoj orbiti u letjelici Vostok 1, a taj je događaj bio polazna točka za sve buduće svemirske projekte.

    Rusija danas tako obilježava Dan astronautike, dok svije od 2011. godine odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda slavi Međunarodni dan čovjekovog leta u svemir.

    Povodom 50. godišnjice upriličen je i dokumentarni film First Orbit koji je rekonstruirao Gagarinov let. Međutim, kako izvorne snimke iz Vostoka 1 ne postoje, dokumentarac uz originalne zvučne zapise donosi današnje snimke onoga što je Gagarin tada mogao vidjeti.

    Ukoliko vas privlače svemirska prostranstva, svakako vrijedi pogledati i aktualnu montažu Alexandera Gersta, na kojoj se u jednom trenutku (4:48) vidi i naš mali teritorij sa svjetlima Zagreba.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!