Arhiva

Međunarodni festival ‘Osječke trešnje 2016’

    Objavljeno 03.06.2016
    OsijekNews redakcija

    U sklopu projekta Osijek hrvatski i srednjoeuropski grad kulture, Srednjoeuropska Akcija (SEA -PZS) udruga za kulturnu, gospodarsku znanstvenu i ekološku suradnju zemalja Srednje Europe organizira od 12 -13 06. 2016 1. međunarodni festival trešanja „Osječke Trešnje“ – kulturnu i gospodarska manifestaciju koja ima svoje tradicijsko korijenje još iz doba Austrougarske monarhije i Jugoslavenske kraljevine.

    Na katolički blagdan Svetog Antuna – Antunovo (13.06.) svake godine mnoštvo vjernika je pohodilo franjevačku crkvu svetog Križa u Kohlhoferovoj ulici (današnjoj Franjevačkoj ulici) u osječkoj Tvrđi, također tom prigodom su dolazili i seljaci iz okolice Osijek te su tijekom tog cijelog dana na svojim kolima na zadovoljstvo osječkog puka i veliku radost djece prodavali trešnje.

    O tome ponajbolje svjedoči i jedno od mnogih novinskih izvješća onodobnog vremena objavljeno u Hrvatskom listu od 13 lipnja 1930. godine u članku o Antunovu u Osijeku gdje se posebno ističe:
    ‘…no još nešto ima osobito. Antunovo je dan trešanja. Na Antunovo toliko kola trešanja dovezu seljaci iz okolice osječke u Tvrđu,da svojim kolima ispune gotovo čitavu Kohlhoferovu ulicu. Zbog tih trešanja tako je znamenito osječko Antunovo,da je to konačno ušlo i u našu literaturu, te mi imamo tog općeg kupovanja trešanja iz vremena starog Osijeka krasan opis u knjizi “ Gospine trešnje“ poznate osječke književnice Jagode Truhelke…“

    Od drugog svjetskog rata sve do današnjih dana, tradicija kupovanja trešanja po kojem je Antunovo postalo toliko znamenito je posve zamrla u Osijeku. Umjesto trešanja Kolhoferova (danas Franjevačka ulica) ispunjena je kirbajskim drangulijama i raznoraznom robom sumnjive kvalitete.

    Na tragu te odista lijepe i pomalo zaboravljene osječke tradicije, iniciran je od strane prof.filozofije Damira Milića, predsjednika udruge SEA –PZS ove godine po prvi puta festival trešanja – manifestacija posve osuvremenjena sa zanimljivim kulturnim, gospodarskim, zabavnim i inim sadržajima, u kojoj će sudjelovati kroz raznolike aktivnosti građani Osijeka i drugih dijelova naše domovine te inozemstva.

    Dakle festival trešanja osim našeg domaćeg osječkog i hrvatskog obilježja imat će i međunarodni karakter i značaj.

    U kontekstu svega izrečenog s osječkim festivalom trešanja grad Osijek bez dvojbe zadobiva jednu prepoznatljivu manifestaciju s međunarodnim predznakom te u perspektivi ima prigodu ne samo da bude tradicionalan nego i kao takav uvršten u veoma zanimljivu festivalsku destinaciju ne samo u granicama našeg kontinenta nego i šire.

    Festival se sastoji iz nekoliko zasebnih tematskih cjelina, prvi dan u nedjelju (12.06.) započinje s tri strukovna polusatna predavanja o trešnjama te okruglog stola, na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku te u večernjim satima sa prigodnom izložbom tekstova na temu Antunova i kupovanja trešanja iz vremena starog Osijeka te predavanjem dr. sc. Marine Vinaj: Oživljavanje starog Osijeka u djelu Jagode Truhelke, osvrt na pripovijetku Gospine trešnje.

    Drugog dana na Antunovo (13.06.) od jutarnjih sati do navečer na središnjem trgu u Tvrđi održava se sajam trešanja a u 18 sati gradonačelnik Osijeka Ivica Vrkić svečano reže festivalsku tortu, zatim je natjecanje u brzom konzumiranju trešanja u dvije konkurencije (ženskoj i muškoj) i na kraju proglašenje rezultata natjecanja za najbolju tortu od trešanja slastičarnica grada Osijeka i okolice kao i najbolji kolač od trešanja koje donesu posjetitelji festivala.

    Sudionici natjecanja donose na središnji trg u Tvrđi torte i kolače na stol ocjenjivačkog suda(tri člana) u 16:45 min. Program sa satnicom festivala kao i prijavnice za tri navedena natjecanja možete pronaći u nastavku.

    Dođite na festival trešanja i budite sudionik oživljavanja jedne pomalo zaboravljene a naše osječke tradicije! 

    12.06.2016 – nedjelja
    09:30   Otvaranje međunarnog festivala trešanja „Osječke trešnje 2016“
    Poljoprivredni fakultet Osijek (Kralja Petra Svačića 1d)
    09:40   Izbor sorti  i podloga trešnje  –  Dr. Krunoslav Dugalić, Poljoprivredni  institut Osijek.
    10.15   Utjecaj  gustoće sadnje  na proizvodne osobine trešnje – Giori Michele, Salvi-Vivai
    Bolonja -Italija
    10:50   Intenziviranje proizvodnje trešnje u Srbiji, dr.prof.Zoran Keserović, Poljoprivredni
    fakultet  Novi Sad.
    11:30   Okrugli stol  sudionika stručnog predavanja.
    19:00   Muzej likovnih  umjetnosti Osijek (Europske Avenije 9)
    – Prigodna Izložba tekstova i slika(iz Hrvatskog lista) o Antunovu iz vremena starog Osijeka.
    –  Oživljavanje starog Osijeka u djelu Jagode Truhelke,osvrt na pripovjetku Gospine trešnje.
    dr.sc. Marina Vinaj, voditeljica odjela knjižnice Muzeja Slavonije u Osijeku.
    –  Pjesme o trešnji  i odlomke iz „Gospinih trešanja“ čita osječka  glumica Dina  Vojnović.

    13.06.2016  (ponedjeljak) Antunovo, Tvrđa.

    08:00  – 21:00. Cjelodnevni sajam trešanja, Trg Svetog Trojstva –Tvrđa.
    18:00  Svečano rezanje velike festivalske torte od trešanja (gosp.Ivica Vrkić, gradonačelnik
    –  Natjecanje posjetitelja u brzom konzumiranju trešanja (m/ž ) 3.novčane nagrade.
    –  Proglašenje rezultata natjecanja slastičarnica grada Osijeka za najbolju tortu od trešanja
    kao i za najbolji  kolač od trešanja kojeg donesu na festival građani
    –  Organizator dodjeljuje  novčane nagrade za tri prvoplasirana kolača a slastičarnice
    dobivaju priznanja.
    –  Nakon proglašenja rezultata  natjecanja torte i kolači od trešanja  besplatno će biti
    podijeljene posjetiteljima festivala. Prijava za natjecanje  na mobitel:  0995019414.

    U nastavku pogledajte
    Pozivnice/prijavnice za sudjelovanje na sajmu trešanja i prijavnice za natjecanje slastičarnica, u spravljanu torti od trešanja kao i građana u kolačima od trešanja te zabavnog  natjecanja u brzom konzumiranju trešanja.

    Prijavnica Za Sudjelovanje Na Sajmu Trešanja 2016.

    Prijavnica. Za Natjecanje Slastičarnica i Građana

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!