Arhiva

Martinje u Zmajevcu – Festival mladih vina i otvorenje prve Narodne banke vina u Hrvatskoj

    Objavljeno 28.10.2016
    OsijekNews redakcija

    MARTINJE
    Znate li kako se počeo slaviti dan kada mošt postaje vino, tj. kada se prvi put grlilo i pjevalo uz nazdravljanje te se to nazvalo Martinjem?

    U četvrtom stoljeću živio je čovjek po imenu Martin. Bio je starorimski legionar i veliki ljubitelj vina. Nakon što je završio školovanje Martin je trebao postati biskup. Legenda kaže kako mu se to nije sviđalo te se sakrio u guščak. Ipak, guske su ga odale svojim gakanjem te je Martin morao za biskupa.  Kao biskup, u želji da propagira vino Martin je uveo krštenje mošta, što je prije njega bio poganski običaj. Tako se počelo slaviti Martinje, piti kršteno vino i jesti guske baš na taj dan. Sveti Martin je 11. studenoga, tri dana nakon njegove smrti. Pučko veselje dugo je pratilo taj blagdan na Zapadu, pa i u mnogim našim krajevima. Toga dana pilo se mlado vino.

    Čega ćete se prvo sjetiti kada netko spominje Zmajevac??? Podrumi, surduci, vrhunska vina, hrana, selo, Vinski maraton. E pa kad nam je to sve već dato bila bi šteta ne obnoviti običaj obilježavanja Martinja.   Udruga Surduk i KUD Jozsef Attila iz Zmajevca, ujedno organizatori Vinskog maratona u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje i lokalnim vinarima  po prvi puta organizira Martinje, festival mladog vina u Zmajevcu.
    Povodom Martinja u Zmajevcu se otvara prva Narodna banka vina u Hrvatskoj. Maligan je valuta Zmajevačke narodne banke vina, koja ima realno pokriće (1maligan-1dcl vino, . Inače porijeklo naziva je iz francuskog jezika i označava volumni postotak alkohola u vinu.

    U novoj Zmajevačkoj  narodnoj banci vina se upravo tiskaju maligani, koji će od 12.11. biti službena valuta Banke sa sjedištem u Vinoteci Baranyai Julia.

    Martinje je 11.11., popodne skoro svi vinari u Zmajevcu će biti u svojim podrumima i moći ćete ih obilaziti individualno.

    Za 12.11. organizatori u suradnji s vinarima su Vam pripremili sljedeću ponudu:

    Za 100,00 kn kotizacije koja se uplaćuje unaprijed na račun udruge Surduk, nakon prijave na broj mobitela 0976054914,  mail [email protected] ili ispune google ankete:
    https://goo.gl/forms/f18SQlMBPniqkKeC3

    – 1 maligan (bon) za hranu
    – 10 maligana za degustaciju 1dcl vina po otvorenim podrumima (od 14:00 sati)
    – Iznenađenje

    Prijave traju do 09.11. Objašnjenje Kod prijave ljudi trebaju odabrati u kojem podrumu će potrošiti maligan za prehranu, što se tiče degustacija, ostalih 10 maligana nisu obvezni potrošiti u tom istom podrumu. Gosti što više podruma obilaze, veća je šansa da nađu i ponesu kući gusku koju ćemo sakriti u jednom od podruma. Kod svih naših vinara možete kupiti vino i bez naših maligana (bonova), ali po cijeni koju oni određuju.

    PONUDA:
    Podrum Varga paprikaš od ovčetine

    Podrum Čočić: predjelo: domaći kruh ispod peke s guščjom masti glavno jelo: pečena baranjska kobasica, martinjski krumpir u foliji, domaća turšija i kiseli kupus, domaći kruh, desert: pečena buča sa orasima i medom, prhka makovnjača

    Podrum Pavlović: 1.ponuda: guska s mlincima (5-6 osoba) 2.ponuda: šaran u rašljama 3.ponuda: riblji paprikaš

    Čokot čarda: Grah iz ćupa

    Restoran Vinarija Josić: (od 18:00 sati): buncek, kobasica, restani kiseli kupus, domaći kruh

    – Ponuda vinara će biti proširena do 30.10.2016.

    Taj dan će na relaciji Osijek-Zmajevac-Osijek prometovati autobus. Polazak iz Osijek u  13:00 sati povratak za Osijek iz Zmajevca u 22:00 sati. (prijava do 09.11- cijena povratne akrte je 40,00 kn)

    Program:
    10:00-12:00 sati radionica za djecu za izradu lampiona
    12:00- povorka s lampionima od Mađarske kuće kroz Reformatski surduk do katoličkog surduka- „Sjaj dobrog djela“
    12:00 sati: Sajam rukotvorina i domaćih proizvoda (pečeni kesten, stari domaći specijaliteti)
    14:00 sati: Otvorenje Narodne banke vina kod Vinoteke Baranyai Julia
    15:00 sati: Kulturni program u podrumu na katoličkoj vinskoj cesti ( Zborovi, Podrum kazalište- Legenda o sv.Martinu u izvedbi Gradskog kazališta Beli Manastir)
    16:00 sati: Living history o sv.Martinu na vinskim cestama
    14:00-22:00 Kušanje mladih vina (platiti možete s maliganima)

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Nakon panela, sudionici konferencije su imali priliku kušati najbolje od baranjske eno i gastro ponude, a manifestacija se nastavlja i večeras proglašenjem Šampiona Dunava. Sutra se program seli u zmajevački surduk gdje od 15 sati startaju vinske igre, a treće izdanje Vinatlona otvara igra Bačvatlon.

    [FOTO] Otvoren ovogodišnji Vinatlon u Baranji

    Konferencijom „Vinski turizam – lokalni pristup i europske perspektive“ u prekrasnom ambijentu vinarije Belje i na početku jedne od najljepših Više…

    12. Vinski maraton u Zmajevcu

    Najavljujemo 12. Vinski-bor maraton u Zmajevcu i Dan sela Zmajevca 30.09.2017. te vam donosimo najvažnije informacije. Glavni organizatori: Udruga Surduk Više…

    FOTO Vinceška u Zmajevcu

    Ove godine je bila teška odluka, kada posjetiti Baranju, tj. Zmajevac jer Vinceška se slavila 22.01. u nedjelju ali vinari, Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!