Arhiva

Lončarica velika: konferencija bez zaključaka, GOGO predlaže sljedeće korake

    Objavljeno 18.01.2015
    OsijekNews redakcija

    Građani su uspjeli dokazati kako je zbog dvadesetogodišnjeg nerada gradske administracije stanje na deponiji „Lončarica Velika“ u najmanju ruku zabrinjavajuće, te zaslužuju da se prema njima ponaša kao prema ravnopravnim sugovornicima.

    Ova gradska administracija ima priliku trajno riješiti višegodišnji problem odlaganja otpada u Osijeku i GOGO je poziva da tu priliku iskoristi.

    Tim povodom uputili su otvoreno pismo gradonačelniku Osijeka koje prenosimo u cijelosti: 

    Poštovani gradonačelniče Vrkić,

    U ponedjeljak, 12. siječnja 2015. godine, održana je Konferencija o stanju odlagališta otpada „Lončarica Velika“ koja je završila bez konkretnih zaključaka, a iza sebe je ostavila niz neodgovorenih pitanja i neusklađenih izjava pozvanih stručnjaka. Bez obzira na to mislimo da održavanje konferencije ima i svoje pozitivne učinke, te Vam zahvaljujemo na njezinoj organizaciji.

    GOGO je vrlo zadovoljan zbog činjenice da je gradska uprava počela shvaćati ozbiljnost problema, a građani su ipak mogli dobiti informacije koje nam do sada nisu bile poznate.

    Osim toga, GOGO od samog početka poziva na politički konsenzus oko rješavanja problema deponije otpada u Osijeku, pa održavanje ove konferencije vidimo kao mali korak prema tome cilju, te očekujemo izvršenje Vašeg obećanja da će se na temu stanja odlagališta otpada održati i tematska sjednica Gradskog vijeća.

    Kako konferencija nije završila konkretnim zaključcima, GOGO predlaže sljedeće:

    1. Gradska administracija treba poduzeti mjere kojima će rad odlagališta biti usklađen sa Zakonom i rješenjima nadležnih institucija.
    2. Sve radnje vezane uz planirano proširenje odlagališta na novih 35000 kvadrata trebaju biti zaustavljene i preusmjerene na izradu nove dokumentacije koja će osigurati minimalno proširenje s ciljem sanacije i zatvaranja odlagališta 1. siječnja 2018. godine.
    3. U koordinaciji s Osječko-baranjskom županijom gradska administracija treba pripremiti lokaciju Orlovnjak, građanima predstaviti vremenski plan izrade dokumentacije, te maksimalno ubrzati otvaranje regionalnog odlagališta.
    4. Tažimo hitno ispitivanje tla i vode u okolici odlagališta, u vrtovima i bunarima stanovnika koji žive u blizini odlagališta, prije svega naselja Brijest, Industrijska četvrt i Stadionskog naselja.
    5. Tražimo provođenje kontinuiranih analiza vode na lokaciji odlagališta, i to svaki mjesec sve dok tri uzastopne analize ne budu uredne.

    GOGO, kao i građani koji su ukazali na problem odlagališta, svjesni su kako problem zapostavljanja odlagališta otpada nije odgovornost samo ove gradske uprave nego nerada gradske administracije posljednjih 20 godina.

    No, odgovornost ove gradske uprave je ozbiljan pristup rješavanju problema neuvjetnog odlagališta, te uspostavljanje povjerenja i transparentne komunikacije s građanima.

    Dosadašnja komunikacija s građanima dovela je do ozbiljnog narušavanja povjerenja jer su se argumenti građana ignorirali, osporavali te vrlo često izvrtali u negativnom političkom kontekstu.

    Građani su uspjeli dokazati kako je zbog dvadesetogodišnjeg nerada gradske administracije stanje na deponiji u najmanju ruku zabrinjavajuće, te zaslužuju da se prema njima ponaša kao prema ravnopravnim sugovornicima i poslodavcima gradske administracije koja živi od njihovog poreza.

    Ova gradska administracija ima priliku trajno riješiti višegodišnji problem odlaganja otpada u gradu Osijeku, i GOGO je poziva da tu priliku iskoristi.

    Iskreno nam je žao što osobno niste prisustvovali konferenciji, te se nadamo da će te na svim budućim javnim događanjima vezanim uz problem gradske deponije otpada biti osobno prisutni, osobito kada u rasprave budu uključeni stručnjaci.

    S poštovanjem,

    Gradski vijećnici
    Građanske opcije grada Osijeka- GOGO

    Miroslav Šimić
    Miroslav Vanek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović obišao kompostište na Biljskoj cesti, odlagalište Lončarica Velika te sanirano odlagalište otpada Filipovica

    Ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović izjavio je u Osijeku kako Hrvatska ima obvezu unaprijediti sustav gospodarenja otpadom, koji Više…

    Miroslav Šimić za Glas Slavonije ‘Ne idem u Vladu, kroz Sabor ću za Slavoniju napraviti što je moguće više’

    Saborski zastupnik iz redova Mosta Miroslav Šimić za Glas Slavonije kazao je kako se za sada ne vidi u izvršnoj Više…

    Unatoč odluci Glavnog odbora stranke GOGO, Miroslav Šimić ostaje uz Most

    Novosti vezane za parlamentarne izbore i pregovore s Mostom stižu upravo iz Osijeka. Jutarnji list prenosi – Miroslav Šimić ostaje Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!