Arhiva

Kvalitetu vode u Donjem Miholjcu osigurava tehnologija 21. stoljeća

    Objavljeno 30.07.2015
    OsijekNews redakcija

    Uvođenje nove tehnologije rezultiralo je besprijekornom vodom, vodomjeri se očitavaju telemetrijski, a u prigradskim naseljima imaju radijski modul i mogu se očitavati iz auta. Crpilište ima dovoljno pitke vode koju može prepustiti i okolnim općinama i gradovima koji imaju problema s opskrbom

    KG PARK d.o.o. Donji Miholjac, proizvođač i distributer pitke vode na području Grada Donjeg Miholjca, Općine Magadenovac i Općine Viljevo, završio je opsežan i zahtijevan posao rekonstrukcije i povećanja kapaciteta vodocrpilišta na 85 l/sec. Ukupna vrijednost ulaganja u vodocrpilište je 30 milijuna kuna, a posljednja faza opremanja pogona najsuvremenijom tehnologijom za proizvodnju pitke vode iznosila je 12 milijuna kuna.

    Grad Donji Miholjac imao je problema s kvalitetom vode iz gradske mreže jer su analize pokazivale povišen sadržaj nitrita, a 1996. godine županijski sanitarni inspektor donio je rješenje o privremenoj zabrani prometa zbog zdravstveno neispravne vode.

    Kako bi se ostvarilo trajno i kvalitetno rješenje problema s pitkom vodom, radovi na rekonstrukciji postojećeg vodocrpilišta počeli su još 2005. godine, a prvo je unaprijeđena obrada bunarske vode koja u tom trenutku nije zadovoljavala vrijednosti u sustavu Javne vodoopskrbe zbog povišenog željeza, mangana i amonijaka.

    Sljedeća aktivnost u nizu bila je izrada ‘Studije izvodivosti za dogradnju vodoopskrbnog sustava šireg područja Grada Donji Miholjac’ kojom je izvršena detaljna analiza demografskih kretanja, gospodarskih aspekata u Osječko-baranjskoj županiji, te analiza potrošnje i priključenosti. Zaključak je bio da će doći do povećanih potreba za pitkom vodom, te je bilo potrebno planirati povećanje kapaciteta vodocrpilišta u Donjem Miholjcu.

    Hidrogeološka istraživanja razvitka crpilišta pokazala su kako je kapacitet vodonosnika više nego dovoljan za predviđeno povećanje crpljenja podzemne vode, te da će razina podzemne vode ostati znatno iznad ugrađenih sita postojećih zdenaca.

    Posljednja faza radova na povećanju kapaciteta postrojenja za pripremu pitke vode obuhvatila je ugradnju tri uređaja s membranskom tehnologijom pročišćavanja koji su postavljeni u postojeću halu. Rekonstrukcija se izvodila na pojedinim tehnološkim cjelinama opreme, a uključila je zamjenu ili dogradnju crpki, puhala, cjevovoda, armature, UV sterilizatora, te generatora ozona.

    Na vodocrpilištu se mjeri zahvaćena, prerađena i isporučena voda. Stanje na vodomjerima, kumulativni i trenutni protoci, prate se telemetrijski i sve se memorira u server. Za kvalitetan nadzor i upravljanje sustavom za proizvodnju vode potrebno je u svakom trenutku imati točne i pregledne informacije o stanju postrojenja, za što se koristi Siemensova WinCC – Scada aplikacija.

    U svrhu kontrole procesa prerade vode opremljena su dva laboratorija, kemijski i mikrobiološki, a svakodnevno se rade i analize iz gradske vodovodne mreže. Na vodocrpilištu osim proizvodnje pitke vode, instalirana je i obrada otpadne vode od pranja filtera. Nakon završene rekonstrukcije i sanacije osigurana je besprijekorna kemijska i mikrobiološka kakvoća vode, te vrhunski sustav praćenja i nadzora nam svim dijelovima proizvodnje, prerade i otpreme vode.

    Veliki je napredak napravljen i kod očitavanja mjerila potrošnje vode kod korisnika. Mjerila u stanovima očitavaju se svaki mjesec telemetrijski, a vodomjeri u prigradskim naseljima imaju radijski modul i mogu se očitavati iz auta.

    „Prema iskustvu dosadašnje potrošnje vode može se pretpostaviti da ćemo imati dio pitke vode koje možemo prepustiti i susjednim vodoopskrbnim sustavima koji imaju problema s kvalitetom i potrebnim količinama pitke vode“, naglasila je direktorica vodocrpilišta Dragana Pnjak.

    METODE PROČIŠĆAVANJA VODE:

    1. Povećanje kapaciteta postrojenja za pripremu pitke vode obuhvatilo je ugradnju tri uređaja s membranskom tehnologijom pročišćavanja koji su ugrađeni u postojeću halu. Rekonstrukcija se izvodila na pojedinim tehnološkim cjelinama opreme, a uključila je zamjenu ili dogradnju crpki, puhala, cjevovoda, armature, UV sterilizatora, te generatora ozona. Membranske filterske jedinice mogu se modularno nadograditi, prema potrebi, za povećanje kapaciteta sistema (LEGO – sistem). Na taj se način postiže izvrsna fleksibilnost sistema kao i sigurnost pogona.

    2. U procesu pripreme vode za piće primjenjuju procesi deferizacije i demanganizacije vode katalitičkom filtracijom preko multimedijskih filtera uz oksidaciju zrakom i kisikom, te primjenom naprednih oksidacijskih procesa koji uključuju ozon i UV ozračivanje vode, te završni proces adsorpcije na koloni s aktivnim ugljenom.

    Ove su metode izabrane jer ozon pripada redu najboljih sredstava za dezinfekciju vode budući se prilikom njegove uporabe izvrši potpuna dezinfekcija vode, razgradnje i oksidacije organske tvari prisutne u vodi, uklanja se mangan i željezo taloženjem iz vode, poboljšava se miris i okus vode, uklanja se boja vode, uklanjaju se svi spojevi koji mogu oksidirati, a ne mijenja se mineralni sastav vode. Ozračivanjem vode ultravioletnom zrakama voda se dezinficira u nekoliko sekundi jer UV zrake razore protoplazmu bakterijskih stanica.

    Prednost ove metode je obrada vode bez dodavanja kemikalija, ne mijenjaju se osobine vode kao ni njezin kemijski sastav, mala je potrošnja energije i jednostavno je rukovanje.

    Direktorica KG „Park“ Donji Miholjac
    Dragana Pnjak, dipl. ing.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Stjepan Čuraj: Donji Miholjac i okolna mjesta trebaju razvijati turistički potencijal

    „Posebno me raduje što je naš zajednički rad i svakodnevni kontakt rezultirao novoosnovanom podružnicom u Podravskoj Moslavini i revitaliziranom podružnicom Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!