Arhiva

Kulturne manifestacije

    Objavljeno 23.02.2015
    OsijekNews redakcija

    Najveći grad u Istočnoj Hrvatskoj, Grad Osijek je stoljećima slovio kao značajno središte trgovine, politike, ali i kulture. Odavno je dobio epitet „grad s dušom i po mjeri čovjeka“, a u svijetu je poznat kao urbana sredina i kulturno središte. Za to su svakako zaslužne ustanove koje djeluju u Osijeku, kao i raznovrsne manifestacije.

    HNK
    Ova nezaobilazna ustanova u kulturi, uz redoviti repertoar, tradicionalno organizira ‘Dane otvorenog kazališta’, (ili povremeno) Uskrsni koncert, sudjeluje aktivno u Osječkom ljetu kulture, a na jesen sezonu otvara Rujanskim kazališnim KLIK-om, dok godinu završava Krležinim danima, Božićnim i Novogodišnjim koncertom.

    Dječje kazalište Branka Mihaljevića
    Marljivo svih 365 dana radi i Dječje kazalište Branka Mihaljevića, koje također svoju publiku nagradi besplatnim ulazom u sklopu manifestacije ‘Djeco, kazalište vas zove’. Među najstarijim lutkarskim festivalima u Hrvatskoj popularni je SLUK, kojega bienalno organiziraju osječki kazalištarci.

    Osječko ljeto kulture
    Najveća kulturna manifestacija na istoku Hrvatske je svakako Osječko ljeto kulture. Osječani i njihovi gosti imaju priliku uživati tri tjedna u preko tridesetak različitih programa, od kazališnih predstava za djecu i odrasle, koncerata, do kino projekcija i književnih susreta. Svi programi su besplatni, a osim domaćih, na OLJK sudjeluju i brojni međunarodni izvođači.

    Urban Fest Osijek
    UFO je osječki glazbeni festival koji okuplja neafirmirane, demo bandove iz cijele Hrvatske i renomirane goste. Danas je UFO jedan od najvećih manifestacija grada Osijeka.

    Zemlja bez granica
    Dječji festival Zemlja bez granica organizira udruga za rad s mladima Breza. Održava se krajem kolovoza pred početak školske godine i traje tjedan dana. U 30-tak kreativnih radionica sudjeluje dvije tisuće djece iz cijele Hrvatske te više od stotinu voditelja iz cijelog svijeta. Stručnjaci, umjetnici, glazbenici koji će raditi, družiti i veseliti se s djecom dolaze iz 13 zemalja svijeta – iz Europe, SAD-a, Japana, Australije…

    Sajam antikviteta
    Osječki sajam antikviteta održava se tijekom cijele godine svake prve subote u mjesecu na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi. Na sajmu izlaže velik broj izlagača iz zemlje i inozemstva, a uz Sajam organizirana je i Turistička šetnja Tvrđom, na kojoj se može saznati puno zanimljivosti o gradu Osijeku.

    Memorijal ‘Franje Krežme’ i Memorijal ‘Darko Lukić’
    Važan čimbenik u kulturi grada svakako je i Glazbena škola Franje Kuhača koja posljednjih nekoliko godina početak godine rezervira za bienalnu manifestaciju EPTA (međunarodno natjecanje mladih pijanista), dok u studenom, naizmjence svake godine suorganizira dva ugledna memorijala – gudački nosi ime Franje Kuhača, a onaj pijanistički Darka Lukića.

    Međunarodni Jazz festival
    Međunarodni jazz festival se u Osijeku održava u organizaciji Hrvatske udruge za znanost, umjetnost i kulturu. Jazz festival je postao poznata urbana manifestacija u Europi koja ugošćuje jazz glazbenike, a tradicionalno se održava u svečanoj dvorani „Central“ u Osijeku.

    Međunarodni kazališni festival na njemačkom jeziku
    U organizaciji Njemačke narodnosne zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba, održava se Međunarodni festival na njemačkom jeziku. Na festivalu sudjeluju kazališne skupine iz Hrvatske, Mađarske, Rumunjske i drugih europskih zemalja, a posjetitelji mogu sudjelovati i na kazališnim radionicama koje drže iskusni domaći i strani kazališni pedagozi.

    SAFT – Summer Adventure Festival
    SAFT je međunarodni festival sporta, glazbe i umjetnosti, a održava se na lijevoj obali Drave, na prostorima osječkog kupališta – Copacabane (popularna osječka Kopika). Na SAFT-u sudionici mogu isprobati svoje vještine i izdržljivost u triatlonu, kajakingu, kanoeingu, freeclimbingu, paintballu, paraglidingu, padobranstvu, speedmintonu, te podvodnom hokeju. Večeri su rezervirane za glazbeni program i kino projekcije uz sudjelovanje domaćih i međunarodnih izvođača, a posjetitelji i sudionici se mogu uključiti i u rad kreativnih radionica.

    Jesen uz Osječko
    Uz Kulturni ciklus grada, koji se manje-više redovito održava tijekom čitave godine, mnoštvo je redovitih ili povremenih glazbenih zbivanja. Ono mladima privlačnije svakako je’Jesen uz osječko’, iliti popularno „Dani piva“ koji traju tjedan dana uz nastup brojnih tamburaških skupina.

    Gradska i sveučilišna knjižnica
    Usputna ili obvezna stanica mnogim Osječanima zasigurno je i Gradska i sveučilišna knjižnica, koja je aktivna svih 12 mjeseci, a ponajviše u Mjesecu hrvatske knjige (koji se u čitavoj Hrvatskoj obilježava od 15. listopada do 15. studenoga), kada u prostorijama knjižnice, zbog promocija, izložbi ili predavanja postane vrlo tijesno.

    Slavonski biennale
    Izložba Slavonski biennale tradicionalna je likovna manifestacija koju organizira Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku. Na izložbi su zastupljene likovne discipline: slikarstvo, kiparstvo, grafika, multimedija, video te izmjenično svake četiri godine arhitektura i urbanizam te primijenjena umjetnost.

    Festival hrvatske tamburaške glazbe
    Nacionalno natjecanje tamburaških orkestara, u organizaciji Hrvatskog tamburaškog saveza u Osijeku, okuplja skladatelje, dirigente i izvođače iz cijele Hrvatske i goste iz inozemstva. Cilj je okupiti tamburaške orkestre i društva koji njeguju i unapređuju koncertnu tamburašku glazbu iz cijele Hrvatske i iz susjednih zemalja.

    Salon fotografije
    Salon fotografije je najveća natječajna, tradicionalna i nacionalna izložba umjetničke fotografije, koju članovi Fotokluba Osijek organiziraju u čast svom voljenom gradu Osijeku. Izložba se tradicionalno održava tijekom lipnja, u reprezentativnoj Gradskoj galeriji Waldinger.

    Noć muzeja
    Noć muzeja tradicionalna je manifestacija Hrvatskoga muzejskog društva u kojemu sudjeluju muzeji i galerije iz svih dijelova Hrvatske. Za Osječane su svake godine od 18 do 1 sat iza ponoći otvore svoja vrata galerije Waldinger i Kazamat, Galerija likovnih umjetnosti, te Arheloški muzej i Muzej Slavonije.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Pomozite nam da karikaturu vratimo tamo gdje pripada – među ljude!

    Traži se osječka karikatura, zadnji put viđena na području grada Osijeka na starim, krhkim leđima 20. stoljeća. Novo stoljeće ju, Više…

    FOTO Plesna predstava ‘Rekvijem za Z.’ u HNK-u Osijek

    Plesna predstava “Rekvijem za Z.” nagrađivane autorice Snježane Abramović Milković oduševila je osječku publiku u Hrvatskom narodnom kazalištu, koja je Više…

    Kazališna senzacija – Hit komedija KOD TITA U RAJU

    Komedija za sve generacije koja ruše rekorde gledanosti, u utorak  02.02. u 19.30 dolazi u OSIJEK, Kino URANIA! Prodaja ulaznica: Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!