4shared
 - 


Vidi Desktop | Mobilnu verziju

gradvijece3_ZES_260617

Konstituirano gradsko vijeće – Vlast u Osijeku obnašat će Ivan Vrkić u koaliciji s Mostom i HDSSB-om

Gradonačelnik Vrkić Đapićeve je napade ocijenio posljedicom njegova psihološkog stanja. “Čudim se onome što slušam od Đapića jer to više govori kao da nešto nije bilo u redu u prethodnoj suradnji. No, ništa mu ne zamjeram. Vjerojatno se nije našao u ovoj priči i žao mi je. To ne znači da nećemo opet surađivati. No, njegove priče i objede proizlaze iz njegova psihološkog stanja i ja ih tu ostavljam.

Izborom sveučilišnog profesora, dr. sc. Željka Požege za novog predsjednika Gradskog vijeća Osijeka u ponedjeljak je i službeno konstituiran novi saziv gradske vlasti.

Naime, činjenica da je ovaj vijećnik s liste Mosta mandat dobio uz podršku 20 ruku (Vijeće ima 37 članova) pokazala je kako su informacije Glasa Slavonije o budućoj koaliciji liste SDP-a, HNS-a, HSS-a i ANU-a, a koju je predvodio Ivan Vrkić, s pet vijećnika Mosta bile točne. Da su se u istoj koaliciji našla i tri vijećnika HDSSB-a potvrđeno je već na konferenciji za novinare uoči konstituirajuće sjednice. Prema izjavi Drage Šerića (ANU), koji je izabran za prvog potpredsjednika Gradskog vijeća, sporazum je ova koalicija potpisala još 23. lipnja, ali kuloari su već danima ranije brujali kako je jedan od uvjeta Mosta bio da se u njoj ne nađe upravo Anto Đapić. U gradskoj oporbi ostala je, pak, Snaga Slavonije i Baranje koja ima dva vijećnika – Danijelu Lovoković i Milana Kamenka, s kojima je Vrkić navodno također ovih dana pregovarao o suradnji.

Iako je sam Đapić uoči sjednice tvrdio da mu činjenica što se neće naći u koaliciji s Vrkićem ne smeta, u ponedjeljak nije uspio sakriti svoje razočaranje, pa je u prilično emotivnom govoru ocijenio kako je izigrano i samo prijateljstvo između njega i Vrkića, a novu koaliciju nazvao je “vrhuncem neprincipijelnosti”.

Đapićev istup

– Koaliranje gradonačelnika Vrkića s Mostom i HDSSB-om nešto je što nisam mislio da će se zbiti i da ću osjetiti u svom političkom životu. Kada bi se samo izvuklo u ove četiri godine, ne ulazeći u samu kampanju, što su sve ljudi iz tog miljea izgovorili na račun gradonačelnika, svakome bi bilo jasno da tu nešto ne štima. Što se to dogodilo unutar HDSSB-a da je Vrkić umjesto ružnog pačeta postao prekrasan labud? Gospodine gradonačelniče, ja razumijem pragmatiku i matematiku, ja sam i realan čovjek, ali kad vama gospodin Šimić dođe s tezom da se može ići u koaliciju, ali ne može Anto Đapić… Da se to dogodilo meni, ja bih ga izbacio iz ureda. (…) Mi smo u četiri godine surađivali i dobro i pristojno – istaknuo je Đapić.

Bivši predsjednik Gradskog vijeća Đapić uvjeren je i kako nema govora da je prethodna koalicija u kojoj se i on našao bila neprincipijelna.

– To je bila jedna od najprincipijelnijih koalicija od 1990. do danas. Jer to je bila koalicija koja je u tadašnjoj predizbornoj koaliciji jasno definirala svoje ciljeve i okupila se oko želje i težnje za smjenom vladajuće garniture okupljene oko Branimira Glavaša i HDSSB-a. Ona nije lagala svojim biračima, pa birači nas nisu ni kažnjavali na izborima. Imali smo vrlo složenu situaciju, ali i vrlo snažnu opoziciju koja je s tezom neprincipijelnosti pokušala destabilizirati tu vlast – rekao je Đapić zaključivši kako su ovom koalicijom “prevareni birači”.

Zahtjev HDZ-a

Novi nemir u vijećnicu unio je i prijedlog izbora drugog potpredsjednika Gradskog vijeća, za što je u ime vladajuće koalicije predložen HDSSB-ov Karlo Šatvar. Naime, Klub vijećnika HDZ-a predložio je da drugi potpredsjednik u skladu s demokratskom praksom ipak bude iz redova oporbe i na tu funkciju su predložili Marinka Miloša iz HDZ-a. No, kako taj prijedlog nije prošao, Željko Kovačević iz HDZ-a upozorio je kako nije u redu da pojedinačno najjača stranka u Vijeću nema svog potpredsjednika. Inače, deset vijećnika HDZ-a ostalo je suzdržano kod izbora Drage Šerića, dok su kod izbora Karla Šatvara glasali protiv. HDZ je javno naglasio kako će Klub vijećnika ostati u oporbi. Svoje protivljenje novoj koaliciji jasno je istaknuo i Kristijan Šimičić, koji je u Vijeće ušao s još dva vijećnika s liste Biraj bolje.

– Ovo je prijevara birača. Most je dokaz neprincipijelnosti. Tijekom kampanje su napadali Vrkića, a sada će s njim zasjesti na vlast i sada Vrkić potvrđuje kako će usvojiti njihov prijedlog da se direktori biraju preko natječaja, kao nešto novo. Pa, zar se to do sada nije trebalo tako raditi? Iako su to sve floskule jer se već sada zna tko će biti direktor kojeg poduzeća – ustvrdio je Šimičić.

 

Ivan Vrkić gradonačelnik Osijeka

ĐAPIĆEVE NAPADE PRIPISUJEM NJEGOVU PSIHIČKOM STANJU

Gradonačelnik Vrkić Đapićeve je napade ocijenio posljedicom njegova psihološkog stanja. “Čudim se onome što slušam od Đapića jer to više govori kao da nešto nije bilo u redu u prethodnoj suradnji. No, ništa mu ne zamjeram. Vjerojatno se nije našao u ovoj priči i žao mi je. To ne znači da nećemo opet surađivati. No, njegove priče i objede proizlaze iz njegova psihološkog stanja i ja ih tu ostavljam. Politički nemam razloga s njim polemizirati jer smo izvrsno surađivali i na tome mu zahvaljujem, ma što god on rekao. Kada nešto radite javno, znate da morate biti tolerantni. Što su to prinicipijelne ili neprinicipijelne koalicije? Postoje samo uspješne i neuspješne. Ova bivša je bila uspješna, a ova sada bit će još uspješnija. Konstituirali smo Gradsko vijeće i na taj način zapokružili lokalnu vlast u Osijeku. Meni je veliko zadovoljstvo što sam dobio nove partnere i nastavljamo uz onaj dio stabilzacije koji smo imali u prethodnom sustavu. S novim partnerima razvijat ćemo nove odnose jer u tom odnosu je bitno da prihvatimo nove ideje i da to budu zajedničke vrijednosti i da svi zajedno radimo u korist naših sugrađana”, poručio je gradonačelnik Vrkić.

Željko Požega predsjednik Gradskog vijeća

JEDINI SMO VEĆI GRAD KOJI IMA STABILNU VEĆINU

Novi predsjednik Gradskog vijeća, dr. sc. Željko Požega naglasio je da bi sve osim podrške gradonačelniku Vrkiću značilo probleme za građane Osijeka. “Građani Osijeka mogu biti zadovoljni jer za razliku od drugih većih gradova mi smo dobili stabilnu većinu u Gradskom vijeću. Svi smo dužni Vrkiću dati podršku jer su mu podršku dali i građani Osijeka. Mi smo kao uvjet za ulazak u koaliciju tražili javne natječaje za članove uprava, VSS za članove NO i za članove uprava i osnivanje zajedničkog poduzeća koje će dovesti do velikih ušteda, te ‘projekt Copacabana’. Puno toga iz naših programa gradonačelnik je sa svojim zamjenicima prihvatio i sada krećemo u realizaciju”, komentirao je Požega.

TKO SU ZAMJENSKI VIJEĆNICI

Zbog političkih ili službenih dužnosti dio izabranih vijećnika morao je staviti svoje mandate u mirovanje ili ih prepustiti drugim vijećnicima zbog nespojivosti dužnosti, pa su na njihova mjesta delegirani drugi vijećnici s istih lista. Tako je umjesto Ivana Vrkića u Vijeće ušla Jadranka Nikolov, umjesto Borisa Piližote u Vijeću će sjediti dr. sc. Neđeljko Knežević, a umjesto Žane Gamoš Marin Babić. Sonju Kovač zamijenit će Marijana Tkalec, a Zorana Đurokovića Željko Biočić. Bosiljka Zdilara zamijenila je Mirela Ilić, a Gorana Mikana Krunoslav Kolombo. Na mjesto Miroslava Šimića došla je Mirela Hečimović, a na mjesto Dragana Vulina Filip Glavaš.

Nefreteta Z. EBERHARD
Foto: Željko Šepić

Najčitanije vijesti

Naši prijatelji

 • cropc.net
 • kukaonica
 • gauss_villa135x60
 • restoran_polaris
 • tzosijek
 • gauss_informatika_ON1
 • gauss_development_ON1
 • Surfer Hrvatska
 • Panturist Arriva
 • Avenue Mall Osijek
 • City fitness Osijek