Arhiva

Koncert ‘Bum! Tres! LIPA Ples 2’

    Objavljeno 08.07.2015
    OsijekNews redakcija

    Show se nastavlja! Nakon što su prije šest godina napravili pravu ‘ludnicu’ svojim iznimno uspješnim i posjećenim pop-rock koncertom nazvanim ‘Bum! Tres! LIPA Ples’, Hrvatsko pjevačko društvo ‘Lipa’ Osijek i gosti (prateći bend te vokalni i instrumentalni solisti i skupine) pripremili su njegov još atraktivniji nastavak pod naslovom ‘Bum! Tres! LIPA Ples 2’, kojeg će premijerno, kao veliko finale Osječkog ljeta kulture 2015., u dvorištu Rektorata u osječkoj Tvrđi izvesti u nedjelju, 12. srpnja, s početkom u točno 21,21 sat.

    Podsjetimo, od ljeta 2009. do jeseni 2010. godine ‘lipašice’ i ‘lipaši’ su, poput pravih pop-rock zvijezda, u više gradova i mjesta istočne Hrvatske i Mađarske imali turneju, točnije seriju koncerata s repertoarom od 20-ak pop-rock pjesama legendarnih inozemnih izvođača, kao što su U2, Madonna, Pink Floyd, Nirvana, The Beatles, Queen, Tina Turner i drugi. Svi koncerti bili su rasprodani, punili su sportske dvorane, kazališta i otvorene prostore, a i danas se premijerni koncert, održan 7. srpnja 2009. u dvorištu Rektorata, pamti kao jedan od najposjećenijih i najatraktivnijih događaja Osječkog ljeta kulture, najveće ljetne kulturne manifestacije u istočnoj Hrvatskoj.

    BTLP_2015_1

    Tada se Lipa prvi put u svojoj dugoj i bogatoj povijesti odlučila pripremiti cjeloviti pop-rock koncert, a sada – jer je u svijetu uvriježeno da svaki ‘blockbuster’ dobije svoj nastavak – na pragu 140. godine postojanja, drugi put ulazi u sličnu avanturu, s većinom ‘stare’ ekipe, ali u još proširenom i pomlađenom sastavu. Naime, za razliku od BTLP 1, kada je zbor brojao ‘samo’ 45 članova, na sceni će se naći više od 65 pjevača koji će ovaj put izvoditi pop-rock hitove hrvatskih izvođača, nastale u rasponu od pola stoljeća, što će zasigurno biti još zanimljivije publici. O kojim pjesmama je riječ – neka ostane mala tajna do nedjeljnog koncerta… Hitove će izvoditi uz manje koreografije prilagođene pjevanju (suradnica na scenskom pokretu je Dunja Pavlović), a tijekom cijelog koncerta na velikom platnu ‘vrtjet’ će se videoprojekcije, odnosno najavni filmići pjesama, u kojima su sami ‘lipaši’ pokazali i svoje glumačke sposobnosti, a njihova je autorica Željka Fuderer-Levak, mlada osječka akademska umjetnica.

    Prateći osječko-virovitički bend ponovno je okupio Vedran Gorjup (klavijature), a čine ga još: Ivan Benović-Bena (gitara), Mario Radan (bas gitara) i Vlatko Gorjup-Vlac (bubnjevi). Kao gosti na koncertu nastupit će osječke skupine: Vokalni sastav Akvarel, čiji su članovi mahom bivši i sadašnji ‘lipaši’, zatim legendarni rockeri VIS Lavine (koji predvodi predsjednik HPD ‘Lipa’, Željko Turkalj) i bubnjarska skupina RitmOS. Dakle, kada svemu dodamo i gosta iznenađenja (poznatog pjevača iz Slavonije), pozornicom će prodefilirati gotovo 100 izvođača. Cijelim glazbeno-scenskim spektaklom, koji je jedinstven u Hrvatskoj, upravljat će, naravno, dirigentica ‘Lipe’, Valerija Fischbach, uz pomoć kodirigentica, Ozane Tomić i Lidije Neznanović.

    Članovi Lipe izvode autorske zborske aranžmane koje potpisuju Olja Dešić, Vedran Gorjup i Alen Kovačević, s tim da je ovaj put više naglasak na samom zboru nego na vokalnim solistima. Dizajn i grafičko oblikovanje svih vizaulnih rješenja vezanih uz koncert (plakati, programi, logotipovi za majice i popratne materijale) potpisuje Krešimir Levak, mladi osječki grafički dizajner. Naravno, i za ovu prigodu su ‘lipaši’, umjesto u svoja tradicionalna odijela i haljine, ‘uskočili’ u majice, traperice i udobnu obuću za ‘čagu’, a za vrijeme izvedbi plješću i gibaju se. Dođite na ‘tulum’ i zaplešite s nama!

    Ovim putem zahvaljuju se Organizacijskom odboru Osječkog ljeta kulture 2015. na pozivu i tehničkoj potpori, zatim Upravnom odboru HPD-a ‘Lipa’ na potpori, kao i pokroviteljima: Gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji, HEP-u, Elektromodulu i Overseas Expressu. U nastavku možete pročitati po nekoliko rečenica o gostima koncerta.

    VIS Lavine – stari osječki rock sastav koji se ubraja u jedne od najstarijih rock bendova u Hrvatskoj. Uz povremene stanke sviraju još od 1964., a s njima su pjevali i Krunoslav Kićo Slabinac i Zlatko Pejaković. U bendu ih je trenutačno osmero i zajedno imaju gotovo 500 godina života. Članovi Lavina danas su, uz profesionalne glazbenike, tri doktora znanosti i sveučilišna profesora, arhitekti i umirovljenici, bivši osječki direktori i poslovođe, redom zaljubljenici u rock’n’roll, koji u glazbi nalaze odmor od svakodnevnih obveza.

    VS Akvarel – Pojavom Akvarela 2008. godine Osijek je dobio još jedan izvrstan osječki vokalni proizvod, vokalni sastav koji, zahvaljujući inovativnim aranžmanima, suvremenoj vokalnoj tehnici i beatbox-u, zvuči gotovo kao bend. Umjetnička voditeljica im je Ozana Tomić, a Akvarelov album prvijenac ‘Vokal patrioti (2014.) našao je svoje mjesto na hrvatskoj i regionalnoj glazbenoj sceni i prisutan je u glazbenom programu nacionalnih i lokalnih televizijskih i radio postaja. Akvarel je u svojoj relativno kratkoj povijesti zabilježio brojne koncerte, dobio zlatno priznanje na međunarodnom natjecanju zborova i vokalnih sastava te ostvario suradnje s nizom vrhunskih hrvatskih i regionalnih glazbenika. Sve ovo ne čudi, jer su svojedobno pjevači Akvarela veliki dio svog pjevačkog umijeća stjecali pod dirigentskom palicom Valerije Fischbach u HPD “Lipa”.

    RitmOS – Bubnjarska skupina RitmOS iz Osijeka djeluje od 2008. godine. Članovi skupine su zaljubljenici u zvuk afričkog bubnja – djembe. Skupina sustavno radi na stvaranju i sviranju svojeg autentičnog programa koji se najbolje može opisati kao European Djembe Sound. Članovi RitmOSa nastupaju na različitim manifestacijama i u različitim prigodama, sudjeluju u programima humanitarnog tipa i edukativnim sadržajima te posjećuju vrtiće i škole.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Filozofski razgovor „O društvenoj (ne)relevantnosti filozofskoga mišljenja“ vodili su u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Marijan Krivak i Srećko Horvat...

    Zanimljiv filozofski razgovor, prekrasan klavirski koncert i sjajna izvedba predstave…

    Filozofski razgovor „O društvenoj (ne)relevantnosti filozofskoga mišljenja“ vodili su u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Marijan Krivak i Srećko Horvat uz Više…

    VIP Smartica – pametno iskustvo prijevoza

    Jedna od zanimljivih i korisnih novosti za naše građane je VIP SMARTICA, mobilna aplikacija za kupovinu, aktivaciju i validaciju putnih Više…

    Crtalica u Mallu

    Još jedan vikend kada Mall Osijek ostvaruje dječje snove. Ako želite na jedno poslijepodne postati omiljena životinjica, super heroj, princeza Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!