Arhiva

Kiša meteora – Perzeidi 2017.

    Objavljeno 08.08.2017
    OsijekNews redakcija

    Sredina mjeseca kolovoza vrijeme je kada na noćnom nebu možemo pratiti neobičnu pojavu koja je kod našeg naroda poznata pod nazivom ‘Kiša meteora’ ili ‘Suze Svetog Lovre’. ‘Kišu meteora’ ‐ Perzeida moguće je promatrati prostim okom bez optičkih pomagala, tijekom noći, najbolje nakon ponoći, za vrijeme vedrog neba. Članovi udruge izviđača ‘Slavonski hrast’ iz Osijeka, u izviđačkom kampu na jezeru Bajer u Gradskoj četvrti Jug 2, i ove godine organiziraju promatranje ove lijepe i neobične pojave na noćnom nebu pod nazivom ‘Meteorski potok Perzeida’. Izviđački kamp će biti dostupan od 20 sati u subotu, 12. kolovoza do 11.oo sati u nedjelju 13. kolovoza.

    Uživanje u ‘svemirskom’ ugođaju bit će upotpunjeno brojnim popratnim programskim sadržajima. U velikom šatoru bit će organizirana radionica‐prezentacija na kojoj će prisutni moći saznati mnoge zanimljivosti iz svijeta astronomije, ali i iz izviđačkog programa koji se s djecom i mladima provodi u prirodi. Voditelj radionice će biti Igor Miklavčić, izviđački instruktor i profesor‐asistent na Odjelu za fiziku Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku.

    Program radionice započinje 12. kolovoza u 22 sata. Programske sadržaje radionice upotpunit će studenti Odjela za fiziku Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera i članovi studentske udruge mladih astronoma ‘Tardis’. Tijekom večeri građani će moći slušati i zanimljivo predavanje o meteorskom potoku Perzeida s naglaskom na njegovo fotografiranje, stoga pripremite vaše fotoaparate i pametne telefone. Za one koji imaju interes za promatranje i drugih nebeskih tijela pripremljeni su teleskopi koje će građani moći koristiti uz stručnu pomoć studenata Odjela za fiziku.

    Planirani program nastavlja se i sljedećeg dana, 13. kolovoza od 9 sati, provođenjem radionica i igraonica na prostoru Izviđačkog parka, uz jezero ‘Bajer’. U slučaju loše vremena ili nedovoljno vedrog neba, termin će biti pomaknut za tjedan dana, najvjerojatnije za petak/subota 18/19. kolovoza.

    Programski sadržaji ovog događanja dio su cjelogodišnjih projekata ‘IZVIĐAČKA UČIONICA U PRIRODI’ i ‘DJELUJ POZITIVNO – NISI SAM’ koji izviđači Slavonskog hrasta provode uz suradnji s Gradom Osijekom.

    Onima koji su spremni za cjelonoćno druženje s noćenjem u šatoru ili po vedrim nebom preporučujemo vlastitu vreću za spavanje ili prikladni pokrivač, sredstvo za zaštitu od komaraca poneki sendvič i bočicu vode. Izviđači će za one najupornije pripremiti i jednostavnu okrjepu, uz logorsku vatru. U svakom slučaju, svi su dobro došli!

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Noć zvijezda padalice u Osijeku – ‘Suze Svetog Lovre’

    Tijekom noći 12/13. kolovoza očekuje nas na noćnom nebu možda nekoliko stotina ‘zvijezda padalica’ – Perzeida. Ova neobična pojava je Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!

    Flamenko nam stiže u svom tipičnom tablao formatu, u glazbenoj izvedbi flamenko pjevačice Nine Ćorić u pratnji gitarista Tea Mandžuke te (tradicionalnoj) plesnoj izvedbi španjolske plesačice flamenka

    Flamenco uživo! Na krovu Kulturnog centra!

    Ljeto je u Portanovi - a Portanova nagrađuje. Sljedećih tjedana očekuju vas još vrijednih nagrada, a ove nedjelje Polaris i Surfer na II katu rade

    Ovaj tjedan osvoji Tommy Hilfiger par obuće po izboru u Portanovi