Arhiva

Kako se detoksicirati nakon uskršnje prehrane?

    Objavljeno 08.04.2015
    OsijekNews redakcija

    Uskršnji meni svakako je ukusan i bogat. No, ujedno sadrži i teže probavljivu hranu, a ona nam u proljeće nije najbolji prijatelj. Ukoliko svoj organizam opteretimo teškom hranom on se teže bori protiv toksičnih tvari koje ulaze u tijelo iz našeg okruženja i hrane. A u kombinaciji sa svakodnevnim stresom to onda vodi prema opterećenju, odnosno slabljenju imuniteta.

    Kako je proljeće vrijeme alergija i naglih promjena, da biste vratili ravnotežu i energiju važno je očistiti organizam od toksičnih stvari. Načina za to je mnogo – neki su više, a neki manje učinkoviti, no svaki će vam pomoći da se osjećate bolje.

     

    PREHRANA

    Prvi korak je laganija prehrana – prženu i masnu hranu probajte zamijeniti voćem i povrćem. Posebno se preporučaju smeđa riža, kupus, cikla, artičoke, a od voća jagode. Tešku hranu probajte zamijeniti juhama, salatama i jogurtima. Unos tekućine također je ključan – potrebno je piti što više vode, minimalno litru i pol dnevno; a korisni su i čajevi, prvenstveno zeleni čaj, čaj od kamilice te maslačka.

    TJELOVJEŽBA

    Izmjena prehrane svakako je veliki korak u detoksikaciji organizma, no najviše rezultata daje vježbanje na zraku. Važno je napomenuti da si pri tome sami možete odrediti svoj program prema svojim mogućnostima. Poželjno je da vježbe izvodite u prirodi, odnosno na svježem zraku, a posebno se preporuča trčanje. Za tjelovježbu je vrlo važno izdvojiti barem sat vremena svakog dana.

    HIDROTERAPIJA I NJEGA TIJELA

    Da biste organizmu potaknuli krvotok, a time i detoksikaciju, neposredno prije spavanja otuširajte se vrućom i hladnom vodom naizmjenično. Koži priuštite dobar piling i hidratantne kreme. Ukoliko ste u mogućnosti, odlazak u saunu ubrzava detoksikaciju.

    ŠTO IZBJEGAVATI?

    Alkoholna pića neće vam narušiti detoksikaciju – u manjim, razumnim količinama. Isto vrijedi i za duhanske proizvode. Ukoliko ne možete bez masne hrane, nadoknadite to unosom vitamina C u organizam.

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!