Arhiva

Kako je Hrvatska postala dom ekstremnog sporta?

    Objavljeno 19.04.2017
    OsijekNews redakcija

    Ekstremni sport jedna je od onih stvari koja kako vrijeme fura prema budućnosti postaje sve popularnija. Vratolomije majstora bilo kojeg ekstremnog sporta u posljednjih su godina dosegnule takoreći nemoguće razine. Usporene snimke potrebne su da bi se prebrojao broj okreta u zraku i broj trikova zbog kojih je srce na tren stalo.

    Mislite da Hrvatska nema uvjete za ekstremni sport? Možda i nema. Ali ima najveće natjecanje ekstremnog sporta u regiji, a o njemu se priča i do drugog kraja svijeta. Osječki je to Pannonian Challenge.

    Lokalni dečki iz Osijeka imali su svaki po koji kotač ispod nogu gdje god da bi išli. Kako okreti kotača po zemlji nekim prirodnim redoslijedom postanu okreti u zraku, tako je i ta ekipica počela sve više vrtjeti kotače u zraku. A bilo je onda i logično da se u tome počnu i natjecati. Točno prije 18 godina jednog je ljeta osvanulo malo lokalno natjecanje u ekstremnom sportu. Smiješna je to slika malog parka, još manjeg broja obožavatelja, partnera, vozača i drugih. Kako i pravom punoljetniku pristoji, Pannonian Challenge razvio se u svojim najboljim godinama u nezaobilaznu stanicu svakog obožavatelja ekstremnog sporta. Ali i ekstremne zabave. I najvažnije, najboljih BMX i skate vozača svijeta.

    Pannonian je do sada ugostio preko 3500 vozača iz svih dijelova svijeta, dodijelivši im preko milijun kuna nagradnog fonda. A 2500 četvornih metara velik park, koji se sada sprema za novo izdanje, jedan je od najboljih drvenih skate parkova s najboljom rasvjetom u Europi. Prošlo je tim parkom četvrt milijuna ljudi, a ove godine ta brojka još će više rasti.

    Ne treba ni pisati o tome zašto se vraćaju na Pannonian, no da se prisjetimo zašto i mi volimo Lijepu našu – zbog opuštene zabave, hrane i prekrasnih žena. Upravo tako tvrde i stranci koji okupiraju Osijek tih ljetnih dana. A okupirat će ga i ove godine od 7. do 11. lipnja kada Osijekom samo bruji adrenalin i dobra zabava. Čitaj: preko dana nezamislive vratolomije, noću još bolja zabava do jutarnjih sati… I tako sve dok se u nedjelju ujutro ne dočeka zora i potroše posljednji atomi energije.

    Kažu Pannonianoljupci da se o Pannonianu ne može pisati, već da ga se treba doživjeti. A da je tome tako, dokazuje činjenica da se svjetski prvaci u BMX-u na Pannonian vraćaju pod svaku cijenu. I to baš svake godine. A Osijek ih i ugosti onako kako mu i priliči – svim srcem.

    „Pannonian Challenge je brend Osijeka i Osječko-baranjske županije, vrijedan svakog priznanja i pohvale. Festival je primjer upornosti i kreativnosti zaljubljenika u ekstremne sportove. Uvijek se prvo sjetim skatera kojima smo se divili i istovremeno ih grdili dok svojim „daskama“ jure po tadašnjim žardinjerama na Trgu Ante Starčevića. Uživali smo gledati ih potom na Srednjoškolskom igralištu, ponosili se kada je nastao prvi skatepark, pa drugi… Danas je Pannonian Challenge dokazani projekt, hrvatski i svjetski event, kojemu se pristupa krajnje ozbiljno i odgovorno, ali i dalje zrači vedrim i sportskim duhom svih sudionika i gledatelja, unatoč vječnim komarcima. Tako/takav nam i treba“, kaže župan Osječko-baranjske županije dr. sc. Vladimir Šišljagić.

    „Hrvatska gradi imidž destinacije s brojnim i raznolikim ponudama tijekom čitave godine. Kako bismo privukli što veći broj turista, iznimno je važno stvarati dodatne ponude i motive za dolazak turista u Hrvatsku. Manifestacije, kao što su Pannonian Challenge, uvelike doprinose stvaranju nove i drugačije slike Hrvatske i imaju veliku promotivnu vrijednost za čitavi hrvatski turizam. Osim navedenoga, predmetna manifestacija je pokazatelj da se u kontinentalnim županijama sve više ulaže u turizam i prepoznaje njegova vrijednost koja može potaknuti i druge sektore i omogućiti im da se paralelno razvijaju. Ministarstvo turizma podupire manifestacije koje svojom inovativnošću doprinose razvoju hrvatskog turizma i jačanju njegove konkurentnosti, a među kojima je svakako i Pannonian Challenge“, osvrnula se pomoćnica ministra turizma Snježana Brzica.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Detaljni raspored natjecanja i glazbenog dijela Pannoniana. Još nekoliko dana do najvećeg regionalnog festivala ekstremnog sporta

    Osamnaesti Pannonian kuca na vrata, a Osijek je spreman otvoriti ih svim vozačima i posjetiteljima koji dolaze iz cijelog svijeta. Više…

    Za pet dana starta jedini festival ekstremnog sporta u Hrvatskoj Pannonian Challenge priprema pravi sportsko-glazbeni show!

    U Osijeku idućeg tjedna započinje ljeto, i to ne bilo kakvo, već ekstremno ljeto! Od 7. do 11. lipnja u Više…

    S.A.R.S., Let 3, Bad Copy i mnogi drugi na Pannonian Challengeu

    Najveći festival ekstremnog sporta i glazbe u regiji Pannonian Challenge spreman je za svoje osamnaesto, punoljetno izdanje, a danas je Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!

    Flamenko nam stiže u svom tipičnom tablao formatu, u glazbenoj izvedbi flamenko pjevačice Nine Ćorić u pratnji gitarista Tea Mandžuke te (tradicionalnoj) plesnoj izvedbi španjolske plesačice flamenka

    Flamenco uživo! Na krovu Kulturnog centra!

    Ljeto je u Portanovi - a Portanova nagrađuje. Sljedećih tjedana očekuju vas još vrijednih nagrada, a ove nedjelje Polaris i Surfer na II katu rade

    Ovaj tjedan osvoji Tommy Hilfiger par obuće po izboru u Portanovi