Arhiva

Iznimno nizak vodostaj Drave (-119 cm) – građani fotografiraju i traže školjke u mulju kod Sulejmanova mosta

    Objavljeno 02.02.2016
    OsijekNews redakcija

    Kamenje i sprudovi protežu se gotovo do polovine riječkog korita. Drava inače ima najniže vodostaje u veljači jer se rijeka “hrani” vodom iz gornjih pritoka i otapanjem ledenjaka.

    Mnogi su građani zamijetili nizak vodostaj pa svakodnevno, u šetnji, dolaze na dravske obale i fotografiraju zanimljive prizore. Ne čudi stoga što su društvene mreže i portali puni fotografija s tim motivima.

    Jučer je u Osijeku vodostaj iznosio -119 centimetara, no Drava je u Osijeku zapravo u porastu posljednja dva dana. Prema podatcima koji su dostupni na online stranicama Hrvatskih voda, koje iz sata u sat bilježe izmjene, vodostaj je bio još niži. Tako je 30. siječnja u ponoć voda došla do oznake na -133 centimetra, a koji sat kasnije opala je za centimetar. No, vodostaj je potom za 31 sat narastao za 15 centimetara.

    Nizak vodostaj Drave pogoduje građevinarima na desnoj obali, gdje se radi na obaloutvrdi. Da nije tako, ne bi mogli polagati kocke oblažući obalu uz buduću šetnicu između dvaju dravskih prometnih mostova. Transport kocki do gradilišta ne predstavlja problem radnom brodu uz desnu obalu.

    Mnogi su građani iskoristili mogućnost da po riječnom koritu, hodajući oprezno preko kamenja, potraže pokoju školjku koja je zaostala u mulju i pijesku nakon povlačenja vode. Sukladno tome, i ribiči su se morali primaknuti rijeci koja je sada osjetno udaljena od obaloutvrde odakle inače štapovima zabacuju mamce u Dravu.

    Rijeka, međutim, neće dugo ostati ovako plitka, jer prema statističkim podatcima Hrvatskih voda, ona ispunjava svoje korito u svibnju.

    Stoga ne bi trebalo biti problema ni u riječnom turizmu u sezoni koja je pred nama kada se očekuju dolasci putničkih kruzera u Osijek na dunavskoj ruti inozemnih brodarskih kompanija.

    Od pojedinih smo vijećnika iz Gradske četvrti Tvrđa i Mjesnog odbora Lijeva obala, čiji su stanovnici najredovitiji kupači na pješčanim plažama “divljih” gradskih kupališta kod Želje i na otoku, čuli komentare kako bi se ova hidrološka pojava mogla iskoristiti za uređenje spomenutih kupališta za predstojeću sezonu, na kojima bi mnogi voljeli ugledati bar jedan tuš i sanitarni čvor.

    Darko Pejić – Glas Slavonije
    FOTO: Davor Kibel

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Ovogodišnja će Miholjska regata biti održana dan nakon blagdana Svetog Mihovila, zaštitnika župe u kojoj se nalazi klub

    Miholjska regata – ‘Ajmo svi na Dravu!

    Miholjska regata, tradicionalno se održava u Osijeku na rijeci Dravi. Ove će se godine održati u nedjelju, to jest sutra, Više…

    Izložba fotografija u udruzi ‘Prijatelji grada Osijeka’

    Naša Drava, dio njene čarolije preseljen je u osječki ‘Pothodnik’ kako bi ljepota i umjetnost Drave i dravskog pijeska bila dostupna Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!