Arhiva

Iktus ima najbolje juniore – još sedam medalja i drugo mjesto u Hrvatskoj

    Objavljeno 10.07.2017
    OsijekNews redakcija

    U ukupnom poretku na ovogodišnjem 27. Prvenstvu Republike Hrvatske u veslanju VK Iktus je nakon seniorskog i juniorskog/kadetskog dijela prvenstva ekipno zauzeo drugo mjesto. Iktus ima i najbolje A juniore u Hrvatskoj!

    Natjecanjima juniora i kadeta na zagrebačkom Jarunu danas je završio drugi dio državnoga prvenstva u veslanju na kojem je osječki Iktus učvrstio drugo mjesto u Hrvatskoj. A juniori Iktusa definitivno su potvrdili poziciju najboljih juniora u zemlji. Ukupno je Iktus osvojio 67,98 bodova, Mladost 87,02 je najbolja, treća je Trešnjevka s 56,08 bodova, a četvrta  Croatia s 49,70 bodova. Iktus je u konkurenciji seniora te juniora/kadeta bio drugi, dok su juniori izdvojeno bili prvi po broju osvojenih bodova. Zlatne medalje osvojili su Iktusovi juniori u dvojcu bez kormilara, u četvercu bez kormilara te nakon puno godina i u osmercu! Srebro su osvojile posade muškog juniorskog četverca s kormilarom i A kadetkinje u četvercu na pariće, a broncu skifisti- sjajna Aria Cvitanović među juniorkama te jedan od najmlađih Iktusovaca Ivor Janković u skifu za B kadete.

    Prvog dana juniorskog dijela natjecanja nastupio je juniorski četverac s kormilarom- Ivan-Ante Grgić, Marko Iža, Vedran Steiner i Marijan Lovković te kormilar Marin Kovač koji su osvojili srebro, a malo je nedostajalo da ulove i najsjajniju medalju. Ipak, četverac pulske Istre bio je bolji (6:39,28), a nakon Iktusovaca (6:41,55) kroz cilj su prošli veslači Gusara. Nedugo nakon toga za Iktus su očekivano zlato osvojili Patrik i Anton Lončarić u dvojcu bez kormilara, standardnoj disciplini u kojoj do sada nisu imali opasnijih protivnika. Odveslali su s vremenom 6:58,63 ili gotovo 5 sekundi ispred veslača VK Krka iz Šibenika i Jadrana iz Rijeke.

    Drugoga dana natjecanja bilo je više uspjeha Iktusovaca i puno više disciplina za veslanje. S nestrpljenjem se očekivao nastup u posljednjoj utrci – juniorskih osmeraca. Dugo Iktus nije uspio sastaviti kvalitetnu ekipu za kraljevsku disciplinu, a dobru formu šestorice starijih i dvojice mlađih juniora trener Krešimir Ižaković uspio je iskoristiti, složiti posadu, za osmerac relativno kratko utrenirati i uveslati i uspjeh je bio zajamčen. U uzbudljivoj utrci Iktusa, Croatije i Istre za manje od tri sekunde kroz cilj su proletjele sve tri posade, dok su osmerci Mladosti i Jaruna imale priličan zaostatak. Croatia i Istra su završile u fotofinišu (razlika je bila 26 stotinki sekunde), dok je Iktus imao prednost od 2 sekunde ispred Croatije tako da su se na pobjedničko postolje popeli Ivan-Ante Grgić, Patrik Lončarić, Marko Iža, Leon Jug, Anton Lončarić, Marijan Lovković te njihovi mlađi kolege (B juniori) Vedran Steiner, Bruno Bašić i kormilar Marin Kovač.

    Vrlo često uzbudljive i neizvjesne budu i utrke četveraca, međutim to nije bio slučaj s Iktusovim četvercem bez kormilara koji je više nego uvjerljivo dominirao u današnjoj utrci tako da su prije osmerca braća Lončarić, Marko Iža i Ivan-Ante Grgić spremili još jednu garnituru zlatnih medalja. Iza njih je sa zaostatkom od 7 sekundi bila posada Istre, a treće mjesto osvojio je četverac Gusara.

    Srebrnu medalju danas je osvojila i posada mladih Iktusovki u četvercu na pariće, a veslale su Luna Keretić, Ines Markulak, Dunja Kukić i Petra Puškadija – posada starijih kadetkinja trenerice Jasminke Kraljević Čolić.

    Iznenađenje je priredila juniorka Aria Cvitanović. Iako se očekivalo da će u samcima za juniorke dominirati zlatne djevojke iz četverca s Europskoga prvenstva – sestre Ivana i Josipa Jurković iz Ošjaka te Izabela Krakić iz Trešnjevke, mlada Osječanka ipak je pokazala kako im je više nego ravnopravna tako da se ipak popela na postolje za medalje osvojivši treće mjesto. Prva je bila Josipa Jurković (Ošjak), druga Izabela Krakić (Trešnjevka), a iz Arije četvrta Ivana Jurković (Ošjak). Treće mjesto je osvojio i jedan od najmlađih sudionika iz osječke ekipe – B kadet Ivor Janković koji se plasirao u A finale i na kraju osvojio svoju prvu medalju i to brončanu.

    U A finalne utrke plasiralo se još nekoliko Iktusovih posada- David Jug bio je peti u natjecanju A kadeta u skifovima, pete su bile i Dunja Primožić i Ana-Marija Ozimec u dvojcu na pariće B kadetkinja.

    Još su dvije Iktusove posade bile plasirane u B finale te su 4. (ukupno 10. mjesto) osvojili Patrik Nađ i Luka Jović u dublu mlađih juniora te 5. (ukupno 11. mjesto) četverac na pariće starijih kadeta (Luka Peljušić, Borna Mršić, Ivan Iža i Donald Dubrović).

    Uspjehom osječkih veslačica i veslača iznimno je zadovoljan glavni trener Iktusa Krešimir Ižaković. Potvrdio je kako su rezultati u skladu s njegovim (visokim) očekivanjima, da su veslačice i veslači pokazali svoju punu formu i snagu tako da rezultati nisu mogli izostati. Zlatna medalja u kraljevskoj disciplini, u juniorskom osmercu, Ižakoviću je prva takva medalja u dugogodišnjoj trenerskoj karijeri tako da će ju zasigurno dugo pamtiti, no ističe kako je posebno ponosan uspjehom mlade Arije Cvitanović koja je osvojila iznimno važnu brončanu medalju te pokazala kako je u ovom trenutku u vrhu ženskoga veslanja.

    Iako ima pravi razlog za klupsko slavlje Iktus će slaviti nešto kasnije jer je dio juniora morao odmah nakon Zagreba na nastavak priprema, tako da će se rezultati državnoga prvenstva proslaviti kada svi budu na okupu.

    Naime, Ivan-Ante Grgić krenuo je odmah iz Zagreba u Šibenik gdje će biti na posljednjim pripremama u četvercu za Svjetsko prvenstvo koje se za četiri tjedna održava u Litvi. Veslat će s provjerenom ekipom, s Lukom Gojanovićem-Rakićem, Franom Filipom Garmom i Fabiom Ipsom uz trenera Milana Radečića iz VK Krke. Aria Cvitanović kreće na Perućko jezero na pripreme za SP u skifu s trenerom Krešimirom Ižakovićem, a društvo će joj praviti i reprezentacijske, klupske i školske kolege- Anton i Patrik Lončarić koji će Hrvatsku u Litvi predstavljati u dvojcu bez kormilara.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    VK Iktus – Ivan-Ante Grgić donosi zlato s europskog juniorskog prvenstva u Osijek!

    Iktusov junior Ivan-Ante Grgić osvojio je u četvercu s kormilarom zlatnu medalju na danas održanom Europskom juniorskom veslačkom prvenstvu koje Više…

    Tri zlata i jedna bronca za Iktusove seniore

    Završeno je prvo ‘poluvrijeme’ Hrvatskoga veslačkog prvenstva. U Zagrebu je održano državno prvenstvo za seniore i veterane. Iktus je u Više…

    Maribor – održana 38. međunarodna veslačka regata VK Iktus ostvario odlične rezultate

    U Mariboru je održana 38. međunarodna veslačka regata na kojoj tradicionalno sudjeluje i osječki Iktus. Na toj se regati u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!

    Flamenko nam stiže u svom tipičnom tablao formatu, u glazbenoj izvedbi flamenko pjevačice Nine Ćorić u pratnji gitarista Tea Mandžuke te (tradicionalnoj) plesnoj izvedbi španjolske plesačice flamenka

    Flamenco uživo! Na krovu Kulturnog centra!

    Ljeto je u Portanovi - a Portanova nagrađuje. Sljedećih tjedana očekuju vas još vrijednih nagrada, a ove nedjelje Polaris i Surfer na II katu rade

    Ovaj tjedan osvoji Tommy Hilfiger par obuće po izboru u Portanovi