Arhiva

I. gimnazija Osijek u Latviji i Turskoj

    Objavljeno 15.06.2015
    OsijekNews redakcija

    Krajem svibnja učenici i profesori osječke I. gimnazije posjetili su Latviju i Tursku u sklopu dva Comenius projekta koji se provode u toj školi u zadnje dvije godine.

    Zadnji susret projekta pod nazivom Od građanina države do građanina Europe održan je u turskom gradu Gaziantepu, koji se nalazi 90 km od granice sa Sirijom. Učenice Anja Pavelić i Dea Rakitić, te njihove profesorice Ivana Štiglec i Nataša Tram provele su šest dana kao gosti privatne škole Özel Sanko Okullari. Tema ovog susreta bila je prava žena i učenici iz sedam zemalja (Turska, Hrvatska, Bugarska, Španjolska, Slovačka, Italija i Poljska) upoznali su jedni druge s razvojem  prava žena u svojim državama.

    I_gimnazija_turska

    Domaćini su svojim gostima predstavili svoju impresivnu školu koju učenici polaze od vrtićke dobi do osamnaeste godine. Škola učenicima pruža niz mogućnosti,  vrhunska opremljenost očituje se na svakom koraku, a pored standardne opreme škola ima laboratorije za genetiku i robotiku, bazene, konferencijske dvorane, brojna sportska igrališta, te nastavno osoblje iz cijelog svijeta. Osim radnog dijela domaćini su gostima pokazali svoj grad Gaziantep, gdje su posjetili i najveći muzej mozaika u svijetu, Zeugma Mosaic Museum. Organiziran je i izlet u  grad Sanliurfa,te vožnja Eufratom.Turska škola se pokazala izvrsnim domaćinom, te su uspjeli na raznovrsne načine upoznati svoje goste s turskom kulturom i običajima.

    U sklopu drugog projekta Comenius prije nekoliko dana u Osijek se vratila mala skupina profesora i učenika osječke I. gimnazije s puta po Latviji. Profesorice Radmila Završki i Ljiljana Čelebić, te učenice Kristina Špoljarić i Lucija Čabai posjetile su jugoistočnu latvijsku pokrajinu Latgale i glavni grad Rigu. U projektnom sastanku su sudjelovali profesori i učenici iz čak 10 europskih zemalja.

    Tako su u srednjoj školi grada Rezekne, domaćina susreta, i osječki učenici prezentirali svoje uratke. Sudionici projekta vratili su se u Osijek s puno lijepih dojmova iz Latvije, jedne od tri baltičke zemlje, koja svojim krajolikom jako podsjeća na Slavoniju. Učenici i profesori su nazočili i koncertu Nacionalnog državnog orkestra Latvije, te glazbenom i umjetničkom festivalu grada Rezekne „Seven Hills“.

    Glavni grad Riga je posebno oduševio Osječane svojim Etnografskim muzejem na otvorenom i prekrasnom arhitekturom hanzeatskog grada. Vrhunac posjete bio je odlazak u Nacionalnu operu i uživanje u latvijskoj inačici Verdijevog „Trubadura“. Putovanje u Latviju ostat će im nezaboravan doživljaj, a u srpnju ove godine Osijek će biti domaćin sudionicima ovog skupa, pa i latvijskim prijateljima.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!