Arhiva

I ako HZZO plati noćna dežurstva zubara, nema tko dežurati!

    Objavljeno 21.03.2016
    OsijekNews redakcija

    Samo onaj koga je zabolio zub usred noći može opisati kako se osjećao znajući kako se do 8 sati radnim danom, odnosno do 8 sati u ponedjeljak (ako je vikend), ne može obratiti dužurnom zubaru.

    Stoga je vijest da je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje voljan platiti dežurstva doktora dentalne medicine bila pravo osvježenje. No, još su se jednom zakonski propisi ispriječili i onemogućili da Osijek, poput Zagreba, Splita ili Rijeke, dobije noću svog dežurnog zubara.

    – Da bismo uopće mogli razgovarati o organizaciji dežurstva, ponajprije se treba riješiti pitanje koncesionara koji nemaju obvezu dežuranja. Budući da kod nas 70 posto mreže svih liječnika čine koncesionari, a 30 posto zaposlenici Doma zdravlja Osijek, nema nikakve mogućnosti da se s tim brojem zubara organizira noćno dežurstvo, čak i da novčani dio stavimo na stranu. Zbog ograničenja koje propisuje Zakon o radu, liječnici mogu imati 180 prekovremenih sati godišnje, a naši liječnici to utroše u redovitim dežurstvima. Dakle, dokle god ne dođe do izmjena propisa, jednostavno nismo u mogućnosti organizirati noćno dežurstvo – pojašnjava dr. med. dent. Miroslav Sikora, ravnatelj Doma zdravlja Osijek.

    Dodaje kako, uz sve navedeno, oni zubari čija su djeca mlađa od tri godine, odnosno oni koji su stariji od 60 godina, imaju pravo odbiti dežurstvo, što će reći da je od 30 posto raspoloživih stomatologa Doma zdravlja zapravo njih još manje koji mogu dežurati noću.

    Da bi se noćna dežurstva uopće mogla organizirati, kaže Sikora, potrebne su izmjene postojećih zakona u smislu da koncesionari dobiju obvezu dežurati. Kako je ministar Dario Nakić najavio cjelovitu reformu sustava pa i dežurstava, Sikora očekuje da bi mogli stupiti na snagu novi propisi, ali i da bi se regulirala veća odgovornost pacijenata.

    – Postoje, naime, oni koje zub boli četiri dana, a onda dolaze u 3 sata u noći i traže intervenciju. A takvih je pacijenata zacijelo 80-ak posto. Nerijetko i kod drugih liječnika traže terapiju za kroničnu bolest vikendom ili u druge neradne, što smatram da nije u redu, kritičan je Sikora.

    Sikora ponavlja kako dio odgovornosti za stanje u kojem se Osijek nalazi i u kojem nema noćnog stomatološkog dežurstva, moraju snositi i sami pacijenti.

    – Osijek, kao regionalni centar, treba imati stomatologa u noćnom dežurstvu, no ne prije nego što se posloži sve ono što prethodi takvoj organizaciji – zaključio je.

    S njim se, očito, slažu i mnogi drugi stomatolozi Doma zdravlja, a jedna od njih, dr. med. dent. Zdenka Probojčević Ristić, smatra kako noćno dežurstvo nije prijeko potrebno. No, ako bi se dežuralo noću, kaže, bilo bi dobro da se u ta dežurstva uključe i koncesionari. Smatra da je uz redoviti rad noćno dežurstvo preveliko opterećenje za nevelik broj stomatologa u Domu zdravlja Osijek. Iz iskustva joj je poznato da u noćno dežurstvo umnogome dolaze pacijenti zbog opravdanog, a mnogo više njih zbog neopravdanog razloga.

    – Uostalom, u slučaju velike hitnosti postoji Hitna služba u bolnici i Odjel maksilofacijalne kirurgije. Da, Osijek zaslužuje noćna dežurstva, no ne bez da se u njih uključe i koncesionari – zaključila je Probojčević Ristić.

    Kada u Hitni prijam?
    Podsjetimo, početkom siječnja prošle godine u osječkom Domu zdravlja ukinuto je noćno dežurstvo stomatologa. Tomu je prethodilo ponajprije odustajanje HZZO-a od financiranja te vrste dežurstva u travnju 2014. godine, a potom i rezanje proračuna jedinica lokalne samouprave, nakon čega Grad Osijek i Županija nisu bili u mogućnosti financirati noćni rad stomatologa. Ravnatelj Sikora tada je rekao da je jedina opcija odlazak u Centar za objedinjeni hitni prijam u KBC-u Osijek, u slučaju velikog oticanja, obilnog krvarenja ili traume, gdje bi specijalist maksilofacijalne kirurgije pružio prvu pomoć.

    HZZO: AKO SE DZO I ŽUPANIJA DOGOVORE, PLAĆAT ĆEMO OBAVLJENE USLUGE
    U odgovoru HZZO-a stoji kako je organizacija posebnih dežurstava u nadležnosti lokalne, odnosno regionalne samouprave.
    – Krajem 2014. godine Dom zdravlja Osijek izvijestio je HZZO da od 1. siječnja 2015. godine više neće provoditi noćno dežurstvo, nego ono u propisanom i ugovorenom obujmu, jer je Osječko-baranjska županija prestala sa sufinanciranjem u koje se ranije uključila. Ako se DZO i Županija ponovno dogovore i organiziraju posebno dežurstvo u dentalnoj medicini u noćnim satima, HZZO će i dalje plaćati obavljene usluge. Također, HZZO nema saznanja o tome da li službe Županije i zdravstvene ustanove koje su u njihovoj nadležnosti rade na rješavanju tog problema – stoji u dopisu HZZO-a, kojeg potpisuje Služba za odnose s javnošću.

    DNEVNO DEŽURSTVO SELI S TRGA LAVA MIRSKOG U DOM ZDRAVLJA
    U Domu zdravlja Osijek doznajemo da se od subote (19. ožujka) dentalno dnevno dežurstvo vraća s adrese Trg Lava Mirskog 3, na staru adresu, Park k. P. Krešimira IV./6, odnosno u centralnu zgradu Doma zdravlja Osijek, prizemlje desno. Radno je vrijeme u dežurstvu subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom i blagdanom od 8 do 20 sati.

    Marija Mihelić – Glas Slavonije

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!