Arhiva

Hrana za ubrzavanje metabolizma

    Objavljeno 14.04.2015
    OsijekNews redakcija

    Proljeće nam je došlo, ljeto se bliži i svi bi naravno željeli funkcionirati i izgledati najbolje koliko možemo. Odlazak u fitness, na trčanje, vožnja bicikla, sve su to dobre aktivnosti no bitno je i potaknuti metabolizam da radi brže, bolje razgrađuje hranu i sagorjeva kalorije efikasnije.

    Određene namirnice poboljšavaju izgaranje masnih naslaga tako da doslovno možete topiti kalorije dok žvačete. Evo koje su namirnice odlične za vaš metabolizam:

    Cjelovite žitarice – Vaše tijelo troši dvostruko više kalorija za razgradnju cjelovite hrane (posebno one bogate vlaknima kao što su zobene pahuljice i smeđa riža) u odnosu na prerađene namirnice.

    Proteini – dokazano poboljšavaju sagorijevanje masnoća. Primjerice od 300 kcal sadržanih u pilećim prsima, oko 90 kcal troši se već za njihovu razgradnju.

    Malomasni mliječni proizvodi – bogati kalcijem i vitaminom D, pomažu u očuvanju i izgradnji mišićne mase koja je bitna za održavanje snažnog metabolizma. Tijelo brže sagorijeva masti ako dobiva dovoljnu količinu kalcija, stoga ne izbjegavajte sir, jogurt i ostale mliječne proizvode.

    Zeleni čaj – par šalica zelenog čaja na dan pomaže ubrzavanju metabolizma i sagorijevanju i do 80-100 kalorija više, osim što sadrži brojne i zdrave antioksidanse.

    Grejp
    Grejp je daleko najpoznatije voće bogato vitaminom C koji poboljšava funkcije metabolizma. Istraživanje je pokazalo da vitamin C ima neke sposobnosti za sagorijevanje masnih naslaga; pola grejpa sadržava 38,4 miligrama ovog sjajnog vitamin što je puno više od jedne trećine vaših dnevnih potreba.

    Cimet
    Ovaj inicijator ubrzavanja metabolizma je idealan jer njegov začin može biti dodan različitoj hrani. Pospite malo cimeta po vašoj zobenoj kaši, promiješajte žličicom sa jogurtom, pospite malo iznad tosta ili stavite malu količinu u šalicu čaja.

    Cimet je bogat antioksidanskom polifenolom, a metil hidroksid kalkon polimer pokazao se izvrsnim za izlaganje izrazito snažne aktivnosti za održavanje zdrave razine šećera u krvi. Drugim riječima, ovaj ključni sastojak u cimetu pomaže vašem tijelu metabolirati šećere efikasnije i održava staloženu razinu šećera u krvi, dakle poboljšava metaboličke funkcije unutar tijela. Visok sadržaj vlakana u tako maloj količini također pomaže regulaciji razine inzulina za visoku metaboličku produkciju.

    Voda (obična voda bez dodataka)
    Konzumiranjem dovoljne količine vode osigurat ćete ubrzanje metabolizma i sagorijevanja kalorija. Nastojte svaki dan popiti dvije do tri litre vode!

    Leća – jedna šalica sadrži oko 35% dnevnih potreba za željezom, koje je važan nutrijent i čiji nedostatak, kao i nedostatak drugih hranjivih tvari usporava metabolizam.

    Čili papričice – ubrzavaju rad srca i zagrijavaju vaše tijelo čime ono topi dodatne kalorije. Konzumirati ih možete sirove, kuhane, suhe ili u prahu. Dodajte stoga malo više ljutine juhama, mesu i umacima jer što su ljući to su učinkovitiji.

    Kava – kaloričnom ju čine samo dodaci poput šećera, šlaga i vrhnja. Obična crna kava je bez masnoća te daje energiju organizmu i doprinosi sagorijevanju kalorija.

    Osim navedenih namirnica, svakako je bitno i dovoljno kvalitetnog sna. Znanstvenici su utvrdili kako postoji snažna veza između metabolizma i spavanja, a nedostatak sna ozbiljno može usporiti vaš metabolizam što vjerujemo, nikako ne želite.

    Iznimno je bitan i onaj prvi obrok u danu – doručak. Možda je vrijeme da razmislite o odgađanju alarma kako biste se duže naspavali nauštrb pripremanja doručka, ali nastojte biti odgovorniji prema sebi i svom tijelu. Istraživanja su dokazala važnost poticanja rada metabolizma doručkom.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Osječanka Iva Dorić, stručnjakinja za sigurnost hrane iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, nedavno je sudjelovala u kulinarskom duelu...

    Poznati europski chefovi odmjerili snage, promatrala ih je osječka stručnjakinja za sigurnost hrane

    Osječanka Iva Dorić, stručnjakinja za sigurnost hrane iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, nedavno je sudjelovala u kulinarskom duelu Više…

    U gradu na Dravi možete probati tradicionalnu slavonsku hranu, ali i iznenaditi svoje nepce novim okusima

    Zanimljiva osječka gastronomska ponuda koja svakog osvaja!

    Osječani se mogu pohvaliti bogatom gastronomskom ponudom. U gradu na Dravi možete probati tradicionalnu slavonsku hranu, ali i iznenaditi svoje Više…

    Borzan i kolege skupili potpise 388 europarlamentaraca za lakše doniranje hrane u EU

    U situaciji kada svakom četvrtom Europljaninu, dakle 125 milijuna ljudi, prijeti siromaštvo, godišnje u EU na smeću završi 89 milijuna Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!