ŽIVOT

Goli model spreman za učenice i učenike crtanja akta!?

Umjetnička akademija u Osijeku organizira upise u programe cjeloživotnog učenja

Objavljeno 11.04.2018
Nikolina Ćosić

– To je naš stalni goli model. Uvijek spreman pozirati kada je potrebno – rekla je u uvodu razgovora, spremna na naše ‘sitne provokacije’, Dražena Stanković iz Umjetničke amademije u Osijeku, a na izravan upit tko i kakvog modela pribavlja za modul crtanja akta, modul cjeloživotnog učenja Akademije. Dakle, jasno kao dan – muško je!

Kao pripremu za upise na studij likovne kulture Umjetničke akademije u Osijeku, kao i za sve zainteresirane građane, Umjetnička akademija u Osijeku organizira upise u programe cjeloživotnog učenja, s tri glavna modula: “Uvod u crtanje kompozicije”, “Uvod u crtanje portreta” i ”Uvod u crtanje akta.

– Sve će se odvijati kod nas na Akademiji i ponešto u Galeriji likovnih umjetnosti. Sve je osigurano za naše polaznike, od modela, za kojeg ste pitali, preko papira, do izložbe i potvrda za one koji uspješno prođu naše module – nastavila je Stanković.

– Predznanje crtanja nije potrebno. Samo strast i želja da to nauče! – zaključila je Stanković, vrlo važnom porukom svima koji se požele okušati u tom obliku umjetnosti.

Uostalom, dragi naši Osječani i svi drugi kojima je Umjetnička akademija u Osijeku u dosegu … uz napomenu da je broj sudionika ograničen, kao i da moduli traju po 15 sati, evo potpune informacije:

Uvod u crtanje kompozicije – ponedjeljkom, od 17,00 počevši od ponedjeljka, 16. travnja 2018. god.

Uvod u crtanje portreta – srijedom od 17,00 sati, počevši od srijede 18. travnja 2018. god.

Uvod u crtanje akta – četvrtkom od 17,00 sati, počevši od četvrtka, 19. travnja 2018. god.

Program će izvoditi Miran Blažek, asistent na Odsjeku za Likovnu kulturu Umjetničke akademije u Osijeku. Sudionici će moći sudjelovati na jednom ili više modula prema svom izboru.

Kada je riječ o crtanju kompozicije polaznici će po završetku programa moći likovno izraziti osnovne kompozicijske odnose kadra i formata i proporcijske odnose unutar kompozicije. Moći će prema kompozicijskim načelima primjenjivati kontraste, promjene ritma i različitih vrsta crta i ploha.  Kod polaznika će se razvijati percepcija kroz promatranje, gledanje i opažanje. Polaznici će naučiti crtati po promatranju, raditi  prema modelu. Također će biti osposobljeni za primjenu osnovnih crtačkih tehnika olovke, ugljena  i tuša.  Moći će raspoznavati,  identificirati  i primjenjivati različite karakteristike pojedinog odabranog  crtaćeg medija za izradu kompozicije. Polaznici će naučiti vizirati i crtati za štafelajem.

Što se akta tiče … polaznici će po završetku programa  moći izraziti osnovne anatomske odnose  pri portretiranju živog modela u punoj fizionomiji.  Naučiti će crtati po promatranju, raditi  po modelu. Također će biti osposobljeni za primjenu osnovnih crtačkih tehnika olovke, ugljena  i tuša.  Moći će raspoznavati,  identificirati  i primjenjivati različite karakteristike pojedinog odabranog  crtaćeg medija za izradu  akta. Po završetku programa, polaznici će biti upućeni u izradu mape likovnih radova te će svoj rad predstaviti na jednodnevnoj izložbi otvorenoj za javnost u prostorima Akademije. Ova mogućnost pružit će svim polaznicima priliku za vrednovanje usvojene vještine u crtanju akta, kao i uvid u razvijanje osobnog likovnog izričaja.

I na kraju … crtanjem portreta polaznici će po završetku programa  moći izraziti osnovne anatomske odnose  pri portretiranju živog modela. Naučiti će crtati po promatranju , raditi  po modelu. Također će biti osposobljeni za primjenu osnovnih crtačkih tehnika olovke, ugljena  i tuša.  Moći će raspoznavati,  identificirati i primjenjivati različite karakteristike pojedinog odabranog  crtaćeg medija za izradu  portreta. Po završetku programa polaznici će biti upućeni u izradu mape likovnih radova te će svoj rad predstaviti na jednodnevnoj izložbi otvorenoj za javnost u prostorima Akademije. Ova mogućnost pružit će svim polaznicima priliku za vrjednovanje usvojene vještine u crtanju portreta, kao i uvid u razvijanje osobnog likovnog izričaja.

Prijave se primaju do popunjavanja grupe, broj mjesta je ograničen. Cijena pojedinog programa po polazniku iznosi 750,00 kn. Sve informacije kao i prijavnice možete naći na stranicama Umjetničke akademije u Osijeku, ili kod Dražene  Stanković, voditeljice ureda za studente poslijediplomskih studija i cjeloživotno učenje na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, na broj telefona 031253334 (od 7 do 15 sati), ili na mail [email protected].

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Portanova ne radi na Uskrs i uskrsni ponedjeljak ali sve do petka 29. ožujka u Portanovi popularni Zecoš koji u periodu od 17 do 19 sati vrijeme provodi u šetnji Portanovom i druženju s najmlađim posjetiteljima.

Uskršnja kupovina u Portanovi

Među prvima u svijetu: Istraži putovanje budućnosti i pridruži se testiranju DTC-a uz podršku MUP-a i AKD-a

Putuj svijetom uz putovnicu u mobitelu

Na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi Majstori kotlića Slavonije i Baranje za građane će pripremati 2000 porcija fiš-paprikaša

Na Veliki petak tradicionalna podjela fiš paprikaša