Arhiva

Futurističke tehnologije u građevini

    Objavljeno 03.07.2015
    OsijekNews redakcija

    Dok se kod nas i na obnovljive izvore energije većim dijelom još uvijek gleda kao na nešto skupo i neisplativo, u svijetu sve češće viđamo primjere tehnologija koje nam djeluju futuristički, ali su već tu i obećavaju ono što dosadašnje tehnologije baš i nisu ostvarile – veću energetsku učinkovitost i bolju održivost, kao i skladniji odnos s okolišem.

    Iako još nisu u masovnoj konzumaciji, sljedeće tehnologije koje se koriste u građevini zasigurno će biti sveprisutne za nekoliko godina, ili u našem slučaju – nekoliko desetaka godina.

     

    Samoobnavljajući beton

    Bez obzira koliko dobro zidate ili betonirate, beton će nakon nekog vremena uvijek popucati te će ga trebati „krpati“ – obično s još više betona. Međutim, u natjecanju za europsku nagradu u inovacijama 2015. godine nizozemski mikrobiolog Hendrik Jonker predstavio je takozvani biobeton koji se obnavlja sam od sebe. Za obnavljanje mu koriste lužnate bakterije koje proizvode vapnenac te tako „liječe“ pukotine.

    Biobeton je za sada ipak duplo skuplji od običnog betona tako da će proći još neko vrijeme dok ne krene u širu primjenu. No, kako navodi njegov izumitelj, ukoliko bi došlo do otkrića bakterije koja koristi šećer kao hranjivi izvor, cijena samoobnavljajućeg biobetona svima bi postala pristupačna.

     

    Kućice sa izolacijom od gljiva

    Gljive spadaju među najukusniju hranu na svijetu, ali su u isto vrijeme i dobar materijal za izolaciju objekata. Naime, tvrtka Evocative nedavno je krenula sa svojim projektom kućice rađene od micelija gljiva. Riječ je o malom objektu (3,65m x 2,1m) koji izvana djeluje kao obična drvena kućica, ali u zidovima i na krovu sadrži sloj gljiva.

    S obzirom da su gljive otporne na vatru – kućica ne može izgorjeti, barem ne do temelja. A prednost je svakako i to što se gljive kao materijal ne proizvode nego uzgajaju.

     

    3D printane opeke za hlađenje

    Jedan od najzanimljivijih eksperimenata 3D printanja dolazi u obliku keramičkih pločica koje bi u budućnosti mogle biti isplativija metoda hlađenja prostorija nego što su to klima uređaji danas. Naime, takozvani Cool Brick je set 3D printanih „opeka“ koje koriste sustav hlađenja kroz isparavanje, koristeći samo vodu. Montiraju se na zid i slažu se modularno poput LEGO kockica.

    Osim što će jednoga dana biti znatno jeftinije od klima uređaja, Cool Brick opeke za hlađenje imat će i tu prednost što mogu ohladiti zrak bez da uklone vlažnost, čime se uvelike štedi na energetskom planu.

     

    Stakleni crijep za grijanje

    Ideja staklenog crijepa možda Vam zvuči krhko i nepouzdano, ali švedska tvrtka SolTech ima provjeren proizvod koji se već koristi na brojnim domovima. Riječ je o krovu od staklenih crijepova koji zadržavaju toplinu zagrijavajući čisti zrak ispod sebe i crnog najlonskog sloja. Toplina se potom može iskoristiti za grijanje vode u domu.

    U prosjeku se generira oko 350 kWh topline po kvadratnom metru, ali to ponajprije ovisi o klimi u kojoj se objekt nalazi.

     

    Fasada koja uništava smog

    Na velikom građevinskom sajmu 2015 Milan Expo koji se upravo održava u Italiji jedna od zgrada omotana je čudnom mrežom. Riječ je o fasadi koja je izrađena od biodinamičkog cementa koji upija zagađenja iz zraka. Čestice smoga u doticaju s ovim materijalom pretvaraju se u inertne soli te tako čiste zrak.

    Kao i u slučaju samoobnavljajućeg betona, biodinamički cement za sada je skup pa samim time nije naširoko popularan. Međutim, jasno je da će rastom svjetskog stanovništva rasti i zagađenje gradova pa je stoga izgledno da bismo u budućnosti mogli viđati i fasade od ovakvog materijala.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!