Arhiva

FOTO Vodenica stigla u grad, pogledajte ekskluzivne fotografije i video izrade Vodenice

    Objavljeno 30.11.2015
    OsijekNews redakcija

    Nakon pripremljenog sidrišta na prostoru ispred stare vodovodne centrale na Gornjodravskom šetalištu stigla je i Vodenica. Iako još traju radovi na elektroinstalacijama, uređenju unutrašnjosti i balansu same vodenice, očekivano pokretanja rada je početkom siječnja 2016..

    Podsjetimo, u cijelosti je riječ o projektu “Mlinarev put”, u okviru prekograničnog programa IPA Hrvatska – Mađarska, u kojem su uz Grad Osijek još partneri njegova Turistička zajednica, Ekološka udruga Vodenica, Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje, ali i Muzej mlina Orfu nedaleko od mađarskog Pečuha. Ideja o prijavi projekta zapravo je proizišla iz povijesti Osijeka, s obzirom na to da se početkom 20. stoljeća u samom središtu, na prostoru današnje Zimske luke, nalazilo više od 60 mlinova vodenica. Posljednje su vodenice uništene 1945. godine, u savezničkom bombardiranju Osijeka – piše Glas Slavonije.

    Trup novog broda replike dimenzija je 16,5 x 15 metara, kućica zauzima oko 70 četvornih metara, a kotač je u promjeru dojmljivih šest metara.

    U svakom slučaju, ova mlinica neće biti cjelina sama za sebe, nego se otvorila izvrsna prilika da ona bude i infopult i promotočka i za sve druge nove turističke destinacije u Osijeku, ali i bližoj okolici.

    Za izgradnju vodenice je naručena posebna vrsta ariša, koji tesarski tim oblikuje prema zadanim mjerama. Naravno, puno je tu i potrebe za impregnacijom, što je opet zahtijevalo dostatno vremena za sušenje nanesenih slojeva. Ne treba zanemariti činjenicu da je cijeli trup potopljen u vodi. On nosi kućicu s mlinom i, naravno, kao najatraktivniji i vizualno najprepoznatljiviji dio – mlinski kotač. Trup je dimenzija 16,5 x 15 metara, kućica zauzima oko 50 četvornih metara, a kotač u promjeru dojmljivih šest metara.

    Obrađeno je 70 kubika drveta, potom osušeno, lijepljeno. Proces je to koji se ne može prekočiti niti ubrzavati ako se želi stvoriti osjećaj starine i davnih vremena.

    U unutrašnjosti vodenice nalazit se mlinski kamen, koji će moći mljeti žitarice, kao pokazno postrojenje kako se nekada mljelo, a posjetitelji će moći vidjeti cijeli proces prerade.

    Ponovno će ovaj tradicijski objekt biti u službi gospodarstva, ali sada za razvitak turizma i privlačenje turista, a vrijedan je 413 tisuća eura.

    Pogledajte i video radova na vodenici

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    VIP Smartica – pametno iskustvo prijevoza

    Jedna od zanimljivih i korisnih novosti za naše građane je VIP SMARTICA, mobilna aplikacija za kupovinu, aktivaciju i validaciju putnih Više…

    Crtalica u Mallu

    Još jedan vikend kada Mall Osijek ostvaruje dječje snove. Ako želite na jedno poslijepodne postati omiljena životinjica, super heroj, princeza Više…

    Đorđe Balašević u Osijeku – još jedan koncert za pamćenje! [Najava koncerta 2017 + poklanjamo ulaznice]

    Đorđe Balašević, jedan od najvećih pjesnika u glazbi u cijeloj regiji, najavio je ponovni dolazak u Hrvatsku i to u Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!