Arhiva

FOTO Raskrižje Žarka Kaića u Brijestu

    Objavljeno 07.07.2015
    OsijekNews redakcija

    U sjećanje na tragičnu smrt ratnog izvjestitelja HRT-a Žarka Kaića, danas (7. srpnja) su postavljena obilježja ‘Raskrižje Žarka Kaića’ na prostoru kružnog toka u Brijestu.

    Žarko Kaić, HTV-ov snimatelj, poginuo je u Osijeku na radnom zadatku 28. 08. 1991. Rodio se je u Livnu 7. ožujka 1949. Studirao je dvije godine snimanje na Akademiji za film počevši od 1970. godine. Usporedno je radio kao asistent snimatelja na Televiziji Zagreb. Poslije je prešao na snimateljski posao u RTZ-u. Brojni dokumentarni filmovi Branka Lentića snimljeni su rukom Žarka Kaića.

    Kao snimatelj sudjelovao je u izradi brojnih dokumentarnih snimaka, poput snimaka hrvatskih prognanika iz Aljmaša i Dalja.

    Njegova zadnja radna zadaća bila je 28. kolovoza 1991., početkom velikosrpske agresije na Hrvatsku. Bilo je to snimanje prolaska tenkova kroz osječko naselje Brijest kod vojnog poligona C u kojem je bila JNA. Vojnik JNA ga je usmrtio rafalnom paljbom iz transportera. Tad je teško ranio HTV-ovog tonskog snimatelja Dragana Kričku, koji je ranjen u trbuh. Treći HTV-ov novinar koji se našao pod paljbom bio je Saša Kopljar.

    Nakon što su grad Osijek i Hrvatske ceste na inicijativu mjesnog odbora Brijest na mjestu te teške tragedije, sagradili kružni tok, Zbor ratnih izvjestitelja HRT-a pokrenuo je inicijativu da novosagrađeni kružni tok nosi ime pokojnog snimatelja HTV-a Žarka Kaića. Inicijativu je podržao mjesni odbor Brijest, Grad Osijek i Hrvatske ceste.

    Nazočili su Nikola Kristić, izaslanik Glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije Gorana Radmana, predstavnici Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a, gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić, Župan osječko-baranjski Vladimir Šišljagić, Josip Škorić (Hrvatske ceste), predstavnici mjesnog odbora Brijest i braniteljske udruge.

    Zbor ratnih izvjestitelja Domovinskog rata HRT-a

    FOTO Fran Vukotić

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!