Arhiva

FOTO Obilježena 25. godišnjica ustroja 130. brigade HV u Osijeku

    Objavljeno 22.10.2016
    OsijekNews redakcija

    Obilježavanje 25. godišnjice ustroja 130. brigade HV se održalo u Osijeku u subotu 22. listopada 2016. pored odavanja počasti poginulim i nestalim braniteljima bojovnicima brigade na Trgu Slobode u svom programu sadrži i svečanu akademiju sa svečanim domoljubnim glazbeno-scenskim programom.

    Obilježavanje 25. obljetnice ustroja 130. brigade u Čepinu 25. 10. (utorak) osmišljen je u organizaciji i u suradnji sa UHDDR-om Općine Čepin uz bogati program, uz prezentaciju rada i opreme hrvatske policije i vatrogasaca, mjerenje tlaka i šećera u krvi, prezentacija i druženje nogometaša NK Osijek sa djecom, predavanje  Ministra branitelja Tome Medveda o vrijednostima Domovinskog rata učenicima čepinskih osnovnih škola , polaganje vijenaca i paljenje svijeća uz odavanje počasti poginulim braniteljima i programom „Sjećanje na poginule heroje“.

    Dan Obljetnice ustroja 130. brigade HV Osijek spada u drugi veliki, ali jednako važan datum obrane grada Osijeka (pored 28. lipnja ustroj 106. brigade HV-Dan osječkih branitelja), kada je dodatno ojačana i organizirana obrana najvećeg slavonskog grada. Mobilizacijom 130. brigade posebno je osiguran južni prilaz gradu i komunikacija Osijek-Đakovo. Nakon okupacije Vukovara najveći neprijateljski pritisak, u namjeri stvaranja obruča oko grada Osijeka, trpile su linije obrane 130. brigade. Agresor je iako superioran u vojnoj tehnici i obučenom ljudstvu, zauvijek zaustavljen i pobijeđen na prilazima Čepina i grada Osijeka na položajima 130. brigade HV, zahvaljujući izuzetnoj hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja. Time je 130. brigada HV briljantnom pobjedom ispunila svoju povijesnu zadaću i grad Osijek označila NEPOKORENIM GRADOM-SIMBOLOM POBJEDE U DOMOVINSKOM  RATU !

    Udruga veterana 130. brigade HV  izradila je operativni plan MUZEJA DOMOVINSKOG RATA u Osijeku, na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi, kako bi Osijek-grad pobjede u Domovinskom ratu, njegovi branitelji, djeca i posjetitelji dobili muzej, u kojem bi generacije mogle učiti o pozitivnim vrijednostima Domovinskog rata: herojstvu, zajedništvu i solidarnosti branitelja u nametnutom ratu. Time bi Osijek dobio još jedno nezaobilazno mjesto za sve turiste i goste i služio u svrhu promidžbe Osijeka kao grada pobjede, ali i kao grada civilitiranosti, kulture i tolerancije. Projekt je dobio potporu Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva branitelja, Ministarstva obrane, Ministarstva poduzetništva i obrta, brojnih braniteljskih udruga, medija, arhitekata, urbanista i građana.

    Udruga u 2017. godini ima još niz planova, a prije svega dovršiti film radnog naslova „Kako smo obranili grad Osijek“ kao svojevrsni nastavak filma Osijek-nepokoreni grad“ čime želimo javno prezentirati dosad neviđene dokumentarne snimke obrane grada Osijeka.

    Udruga veterana 130. Brigade HV Osijek u studenom priprema otvorenje multimedijske izložbe „OSIJEK  NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE“, a povodom Dana Grada Osijeka veliku izložbu ratnih fotografija „KAKO SMO OBRANILI OSIJEK“.

    FOTO: Dominko Dumančić

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    FOTO 24. Obljetnica ustroja 130. brigade HV – Osijek-nepokoreni grad

    Dan Obljetnice ustroja 130. brigade HV Osijek spada u drugi veliki, ali jednako važan datum obrane grada Osijeka (pored 28. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!