Arhiva

Dva nova studijska programa na FERIT-u – Računarstvo i Automobilsko računarstvo i komunikacije

    Objavljeno 09.05.2017
    OsijekNews redakcija

    Na temelju dugogodišnjeg iskustva izvođenja stručnih i sveučilišnih, preddiplomskih, diplomskih i poslijediplomskih studijskih programa iz područja elektrotehnike i računarstva, i kontinuiranih prilagodbi programa uvažavajući interes i potrebe tržišta rada, šire društvene zajednice, interes studenata kao i stručna usavršavanja djelatnika koji bi se mogli uključiti u izvođenje nastave, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek (FERIT) odlučio je pokrenuti novi studijski program preddiplomskog stručnog studija Računarstvo  koji se zasniva na postojećem preddiplomskom stručnom studiju Elektrotehnika, smjer Informatika, te novi studijski program diplomskog sveučilišnog studija Automobilsko računarstvo i komunikacije.

    Kroz studijski program, izborne predmete i stručnu praksu polaznicima se omogućuje produbljivanje znanja iz svih navedenih područja, a s ciljem razvoja i uporabe naprednih programskih i sklopovskih rješenja u današnjim informacijskim i programskim sveprisutnim okolinama, pa tako i u automobilskoj industriji. Svakako treba naglasiti usku suradnju s partnerskim tvrtkama koje, među ostalim, nude i velik broj stručnih praksi koje su obavezan dio studijskog programa. Primjerice, u ovom trenutku se studentima FERIT-a nudi blizu 300 mjesta za stručne prakse putem Stupa – portala za studente FERIT-a i poslodavce (http://stup.etfos.hr/), na kojemu partnerske tvrtke oglašavaju i slobodna radna mjesta, svoja gostujuća predavanja na Fakultetu i sve ostale sadržaje od interesa za studente FERIT-a.

    Preddiplomski stručni studij Računarstvo
    Preddiplomski stručni studij Računarstvo
    osmišljen je s ciljem obrazovanja stručnjaka za razvoj, ostvarivanje, odnosno izgradnju i održavanje naprednih programskih, sklopovskih i komunikacijskih rješenja današnjih računalnih sustava prema zahtjevima tržišta, odnosno svim područjima ljudskog djelovanja (od industrije, poslovnog sektora, javne uprave, pa do specifičnih primjena u medicini, transportnim sustavima i inteligentnim okolinama). S tom namjerom, nastavni program pruža najprije temeljna znanja iz matematike, elektrotehnike i elektronike nužna za razumijevanje osnovnih načela računalnog i programskog inženjerstva i informacijskih tehnologija. Zatim se pružaju temeljna i napredna znanja iz imperativnog i objektno orijentiranog programiranja, algoritama i struktura podataka, računalnih arhitektura, informacijskih sustava i računalnih mreža, operacijskih sustava, programskog inženjerstva, kao i baza podataka, web programiranja, osnova strojnog učenja i multimedijskih tehnologija. Ta temeljna i napredna znanja proširuju se još naprednijim i primjenskim znanjima u području programirljivih sklopovskih okolina, ugradbenih računalnih sustava, 3D modeliranja, Interneta objekata, naprednog dizajna objektno orijentiranih programa i modeliranja programske podrške, razvoja mobilnih aplikacija, naprednih rješenja za baze podataka i web i to na temelju suvremenih načela programskog inženjerstva i visokih zahtjeva na sigurnost i učinkovitost informacijskih sustava u širem smislu.

    Pokretanje ovog studijskog programa planira se već za ak. godinu 2017./2018. godinu, te bi predviđena upisna kvota bila 60 mjesta. Detalji se mogu pronaći na web-stranici http://postani-student.ferit.hr.

    Diplomski sveučilišni studij Automobilsko računarstvo i komunikacije
    Diplomski sveučilišni studij Automobilsko računarstvo i komunikacije osmišljen je na temelju vlastitih spoznaja o potrebama tržišta i na temelju brojnih kontakata s tvrtkama koji se bave izradom softverskih i hardverskih rješenja u području automobilske industrije. Naime, jedan od vodećih europskih poslodavaca – automobilska industrija, stavila je u fokus svog zanimanja softver i hardver u automobilu, odnosno programsku podršku i elektroniku, te ugrađene računalne sustave. Kao rezultat toga, postoji rastuća potreba za inženjerima s odgovarajućim vještinama i ICT tvrtkama koje mogu odgovoriti tim zahtjevima.

    Diplomski sv. studij Automobilsko računarstvo i komunikacije svojim programom pruža studentima mogućnost uže specijalizacije u području osmišljavanja, projektiranja, izrade i testiranja programske podrške i računalnih sustava u automobilskoj industriji. Nakon stjecanja znanja iz područja naprednog programiranja i ugrađenih računalnih sustava, ovaj diplomski studij pruža studentima specifična znanja vezana za komunikacijske mreže i protokole u automobilu, izradu i testiranje programske podrške u sigurnosno kritičnim sustavima upravljanja (npr. autonomno vozilo) te sigurnost informacijskih sustava vozila. Dodatna specifična znanja se kroz program ovog studija stječu u području sustava napajanja i pogona vozila, primjene energetske elektronike u vozilu, digitalne obrade slike i videa te u području primjene strojnog učenja u sustavima autonomnih i umreženih vozila.

    Ovaj studijski program je prvi takve vrste u Republici Hrvatskoj te je usklađen sa studijskim programima europskih sveučilišta koji već duži niz godina provode studijske programe vezane za automobilsko inženjerstvo, kao što su Automotive Software Engineering – Technische Universitat Munchen; Automotive Systems – HAN University of Applied Science; Automotive Engineering –  Universitat Politècnica de Catalunya; Automotive Electronics – Technical University of Ostrava; Automotive Systems – Esslingen University of Applied Sciences;; Automotive Engineering – dvojni akademski stupanj (double degree) sveučlišta: Czech Technical University in Prague, TU Chemnitz, IT Bandung, HAN University of Applied Sciences, ENSTA Bretagne.

    Svakako treba naglasiti usku suradnju sa tvrtkama koje su dale veliki doprinos usklađenosti programa potrebama tržišta rada (AVL-AST, GlobalLogic, Rimac Automobili, RT-RK Osijek, Xylon, Yazaki), i naglasile potrebu za stručnjacima predloženog profila.

    Pokretanje ovog studijskog programa planira se već za ak. godinu 2017./2018. godinu, te bi predviđena upisna kvota bila 20 mjesta. Detalji se mogu pronaći na web-stranici http://postani-student.ferit.hr.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!

    Flamenko nam stiže u svom tipičnom tablao formatu, u glazbenoj izvedbi flamenko pjevačice Nine Ćorić u pratnji gitarista Tea Mandžuke te (tradicionalnoj) plesnoj izvedbi španjolske plesačice flamenka

    Flamenco uživo! Na krovu Kulturnog centra!

    Ljeto je u Portanovi - a Portanova nagrađuje. Sljedećih tjedana očekuju vas još vrijednih nagrada, a ove nedjelje Polaris i Surfer na II katu rade

    Ovaj tjedan osvoji Tommy Hilfiger par obuće po izboru u Portanovi