Arhiva

Dječje odmaralište grada Osijeka u Omišlju se prodaje

    Objavljeno 11.07.2016
    OsijekNews redakcija

    Ovo ljeto učenici osječkih osnovnih škola i njihovi prijatelji iz Mađarske ipak neće ljetovati u gradskom odmaralištu u Omišlju na otoku Krku. Nažalost, nikako da se riješi pitanje statusa ove morske destinacije, ranije poznatije kao odmaralište Društva Naša djeca, u kojemu su mnoge generacije predškolaca i školske djece ljetovale besplatno ili po vrlo prihvatljivim cijenama.

    Odnosno krajnje je vrijeme da se odvagne hoće li se uložiti u uređenje tog odmarališta ili će se ono pak ponuditi na prodaju.

    Proteklih je sezona u ovom odmaralištu ljetovalo više od 150 djece, uglavnom učenika šestih i sedmih razreda. Među njima bilo je 70-ero djece iz Budimpešte i Pečuha, učenika tamošnjih hrvatskih škola. Dio je to suradnje osnovnih škola našeg grada s osnovnim školama gradova prijatelja. Budući da je riječ o djeci slabijeg imovnog statusa, ali prije svega dobrim učenicima, ljetovanje, u trajanju od tjedan dana, kao i godinama prije bilo je posve besplatno.

    Odnosno iznos od 130 tisuća kuna realizacije tog ljetovanja pokrivala je gradska blagajna. No je li prošlo ljeto bilo i posljednje?

    Naime, Grad Osijek nije jedini vlasnik odmarališta. Zgradu i pripadajuće zemljište dijeli s općinama Antunovac, Erdut, Ernestinovo, Čepin, Semeljci i Vuka – svima pripada jedna sedmina suvlasništva.

    Već ranije pojavila se ideja da se, prije svega zbog potrebe ulaganja u obnovu ovog odmarališta, ono proda. Kada je Grad Osijek razmatrao tu mogućnost, nije bilo suglasnosti ostalih suvlasnika. U međuvremenu su oni, svi odreda, ipak donijeli odluku o prodaji svojih udjela.

    – Kako djeca iz naših općina nisu nikada koristila ovo ljetovalište, donijeli smo odluku da se prodaju naši udjeli. Naravno, prvotno smo ih ponudili Gradu. Kako oni nisu pozitivno odgovorili, ponudit ćemo ih na tržištu – kaže Ivan Anušić, načelnik općine Antunovac.

    Kako smo već rekli, u Gradu Osijeku svojevremeno jesu bili bliski razmišljanju o prodaji odmarališta. Za kupnju su bili zainteresirani slovenski ulagači koji na susjednoj parceli imaju elitni hotel, pa njihovim gostima (navodno) smeta graja djece.

    O sudbini ovog odmarališta raspravljalo se i na posljednjoj sjednici Vijeća Grada Osijeka.

    – Bio je to najjeftiniji oblik ljetovanja djece. A ondje su znali organizirano dolaziti i osječki umirovljenici – kaže vijećnica Jelena Dodig. Iznosi primjer Grada Karlovca koji je u Selcu otkupio slično odmaralište i pretvorio ga u hostel u kojemu organizirano ljetuju njihova djeca i umirovljenici.

    Ako je suditi prema reakcijama vijećnika, nekima je stalo da se ono proda, drugi su pak da se zadrži. No dok je takav status quo, šteta je da odmaralište stoji prazno…

    Glas Slavonije – Dario KUŠTRO
    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!