OSJEČANI

Debata Studentskog zbora Sveučilišta J.J. Strossmayer Ja Europljanin?

Studentski zbor osječkog Sveučilišta poziva studente da sudjeluju u debati pod imenom Ja Europljanin.

Objavljeno 23.01.2018
Mihael Šilac

Studentski zbor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u suradnji sa Studentskim zborom Sveučilišta u Zagrebu i Predstavništvom Europske komisije u Republici Hrvatskoj organizira dana 25. siječnja 2018. godine (četvrtak) na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ( u dvorani 7) s početkom u 18:00h drugu po redu debatu u ciklusu debata pod krovnim nazivom Ja Europljanin?

Tema debate  je pitanje europskog identiteta.  Što je europski identitet, pritišće li nas teret povijesti, tko se danas osjeća kao Europljanin, postoje li europski građani drugog reda, je li Europska unija podbacila u širenju europskog identiteta te mogu li hrvatski studenti širiti europski identitet?

Bitno je studente informirati i potaknuti ih da  raspravljaju o temama Europske Unije stoga je debata namjenjena u prvom redu studentima koji žele iz prve ruke saznati sve što ih zanima.

Europska unija dugi niz godina nastoji širiti europski identitet kroz studentsku populaciju. Prema istraživanjima barometra, osjećaj pripadnosti Europi najviše se razvija kod najobrazovanijih građana, stoga nije čudno što EU nudi studentima razne programe: poput stažiranja, razmjene i drugih oblika studentske mobilnosti. Ipak, posljednih  godina  javila se kriza europskog identiteta, a njegovo jedinstvo uzdrmano je i percepcijom pojedinih članica kao manje europskih od nekih drugih.

Govornici debate:

  1. Bojan Glavašević, zastupnik u Hrvatskom saboru
  2. Ivan Domagoj  Milošević,  zastupnik  u  Hrvatskom  saboru  i  predsjednik  saborskog  Odbora  za europske poslove,
  3. Tunjica Petrašević, prodekan za znanost i poslijediplomske studije na Pravnom fakultetu Osijek
  4. Dražen Ćućić, asistent na Ekonomskom fakultetu u Osijeku
  5. Vladimir Ham, bivši dogradonačelnik grada Osijeka
  6. Bojan Divjak, glavni urednik Glasa Slavonije

Sve daljnje informacije bit će dostupne na linku.

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VIŠE IZ KATEGORIJE

Učenici i nastavnici II. gimnazije Osijek već godinama grade suradnički odnos i pristup nastavi. Navedeno je potvrđeno brojim projektnim aktivnostima, izvannastavnim aktivnostima

Osječka II. gimnazija skriva tamnice i zmajeve u svojim prostorima!

Naučili su da i od kuće bez problema mogu raditi za portugalske i turske tvrtke - Odličan feedback Erasmus + projekta "S Ruđericom po nove vještine"

Učenici smjera Grafika i Web Dizajn – I danas šalju svoje radove inozemnim poslodavcima, a pomagali su i gradonačelničkim kandidatima

Žena s glasom – parola je kojom vas ove godine pozivamo na osmomartovski Noćni marš u Osijeku u organizaciji neformalne inicijative Noćni marš Osijek

Noćni Marš Osijek – Žena s Glasom