Arhiva

Čepinski suncokreti – Tajna uspjeha manifestacije krije se u čepinskom srcu i duši

    Objavljeno 02.10.2017
    OsijekNews redakcija

    Čepin je u protekla tri dana, tradicionalno, bio jedno od najposjećenijih mjesta u Slavoniji i Baranji. Znamo li da su se održavali “Čepinski suncokreti”, i to već 17. zaredom, ne čudi što je igralištem Osnovne škole “Vladimir Nazor” prošlo stotine mještana Čepina, ali i brojnih gostiju ne samo iz okruženja već i iz drugih zemalja. U velikom se šatoru i ove godine tražilo mjesto više, a nije nedostajalo štandova, ića, pića, dobre zabave i druženja.

    Sve je, zapravo, počelo još davne 2000. godine, kad se okupila grupa entuzijasta iz Kulturno-umjetničkog društva “Ivan Kapistran Adamović”, inače organizatora “Čepinskih suncokreta”, a prostor isprva namijenjen samo najužoj rodbini i prijateljima članovi KUD-a godinama su širili i uspjeli ovu manifestaciju pronijeti i izvan granica Hrvatske.

    KUD “I. K. Adamović”

    – S vremenom smo povećavali i broj dana, jer krenuli smo s jednodnevnom manifestacijom. Borimo se da narodni običaju ne zamru, a ljudi prepoznaju naš trud. Posebno mi je drago što uspijevamo motivirati mlade, naše Društvo ima stotinjak članova, među kojima je 30-ak djece. Svi mi iz KUD-a poklonit ćemo gledateljma naš godišnji koncert i pokazati tu krunu našeg jednogodišnjeg rada. Ovaj put imamo novu koreografiju, plesove Hrvatskog zagorja, koje ćemo premijerno prikazati, a novina su i recitali – ispričao je Antun Blažević, predsjednik KUD-a “Ivan Kapistran Adamović”.

    Dodaje kako je suorganizator – Općina Čepin – svojim mještanima poklonio bogatu gastroponudu. Što je to toliko privlačno u “Čepinskim suncokretima” da zanimanje za ovu manifestaciju ne jenjava, u samo jednoj rečenici savršeno je opisao načelnik Općine Dražen Tonkovac, rekavši kako se tajna uspjeha ove manifestacije krije u čepinskom srcu i duši.

    Doprinos Općine

    – KUD podnese najviše tereta u organizacijskom smislu, a mi smo tu od financijske i operativne pomoći. Svake godine naši nam folkloraši pokažu sav trud i rad koji su uložili u svoje koreografije i izvedbe. Isto tako, tu su i brojni gosti te razne udruge koje na štandovima plasiraju svoje proizvode. U cijelu su priču uključene i naše dvije osnovne škole koje na štandovima prodaju proizvode te Dječji vrtić “Zvončić” zanimljivim nastupom. Drago nam je što imamo Društvo koje ne gostuje samo u okolici i Hrvatskoj nego i u drugim europskim zemljama. Izuzetno mi je zadovoljstvo što imamo i goste iz Mohača koji su partneri u novom projektu, a riječ je o novim prostorijama za KUD – pojasnio je Tonkovac.

    Primamljiva je bila i gastronomska ponuda – fiš koji su u petak pripremili ribiči, čobanac koji su u subotu skuhali članovi lovačkih društava s područja Čepina te grah u nedjelju za koji su zaslužni izviđači i branitelji.

    Izvrsni domaćini

    I dok je u petak održan svečani koncert KUD-a domaćina, u subotu su, uoči nastupa TS Zvona, nastupili brojni gosti: kulturno-umjetnička društva iz Nove Gradiške, Požege, Valpova, Novog Marofa, ali i iz Tolise (BiH). KUD “Kralj Tomislav” već je tradicionalan gost Čepina, pa i poručuju domaćinu: – Sve je jako lijepo i Čepin nas uvijek lijepo dočeka. Imamo samo riječi hvale te ćemo KUD “Ivan Kapistran Adamović” rado ugostiti u lipnju – rekao je Drago Oršolić iz toliškoga KUD-a.

    Na čepinsku manifestaciju s jednakim veseljem dolazi i župan Ivan Anušić, koji ističe kako je “Čepinske suncokrete” posjećivao i kao načelnik Općine Antunovac te kao saborski zastupnik. Sad, u svojstvu župana, kaže, posebno mu je zadovoljstvo doći na manifestaciju.

    – Čepin je veliko mjesto i zaslužuje ovakvu tradicijsku manifestaciju, pa ju i Županija podržava. Tradicionalno dolazim ovdje i drago mi je vidjeti ove divne plesove te obići obrte – rekao je župan.

    Na štandovima obilje, pa je svatko mogao pronaći ono što mu odgovara. Dakako, nije izostala ni gastronomska ponuda – langošice, kobasice i ostale slavonske delicije.

    Inače, ove je iznimno uspješne “Čepinske suncokrete” zaključila dječja smotra folklora te nastup TS-a Šokci.

    Marija MIHELIĆ – Glas Slavonije
    Pogledajte i fotografije sa Čepinskih suncokreta na www.cepinonline.com
    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Čepinski suncokreti počinju 30. rujna

    Najbogatija kulturna manifestacija koju Općina Čepin organizira na svom području Čepinski su suncokreti, a ove će se godine održati 16. Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!

    Flamenko nam stiže u svom tipičnom tablao formatu, u glazbenoj izvedbi flamenko pjevačice Nine Ćorić u pratnji gitarista Tea Mandžuke te (tradicionalnoj) plesnoj izvedbi španjolske plesačice flamenka

    Flamenco uživo! Na krovu Kulturnog centra!

    Ljeto je u Portanovi - a Portanova nagrađuje. Sljedećih tjedana očekuju vas još vrijednih nagrada, a ove nedjelje Polaris i Surfer na II katu rade

    Ovaj tjedan osvoji Tommy Hilfiger par obuće po izboru u Portanovi