Arhiva

Blagdan Velike Gospe – Hodočašća od 1704. godine

    Objavljeno 15.08.2016
    OsijekNews redakcija

    U najveće marijansko svetište u Aljmašu i ove godine dolaze deseci tisuća hodočasnika. Središnju misu u 10 sati na blagdan Velike Gospe služit će nadbiskup vrhbosanski, monsinjor Vinko Puljić.

    Marijanska svetišta u Slavoniji na blagdan Velike Gospe pohodit će i ove godine deseci tisuća hodočasnika. Ilača, Šumanovci, Voćin, Dragotin i Aljmaš neka su od njih. Upravo aljmaško svetište Gospe od utočišta posjeti i najveći broj vjernika.

    Na blagdan Velike Gospe, hrvatska marijanska svetišta pohodit će na stotine tisuća vjernika. Ono najveće, u Mariji Bistrici, na godinu ima oko 800.000 posjetitelja, a ono na Trsatu oko 100.000.

    Strmim usponom Kružićevim stubama do Trsatske Gospe hodočasti se već 700 godina. Dolazili su ovamo pomorci, ribari, putnici. Po okrjepu za dušu dolazi se i danas, u vremenu brzih promjena.

    Hodočasnici su dragi gosti u mjestima koja imaju svetišta. Uglavnom dolaze na jedan dan. Uz blagdan Velike Gospe ovih su dana mnogi krenuli na svoj put iz vjere prema svetištima čudotvorne Gospe Sinjske, Gospi od Utočišta u Aljmašu, Mariji Bistrici.

    Naša će svetišta posjetiti oko pola milijuna vjernika. Oni najhrabriji krenuli su pješice – poput ovih prema Mariji Bistrici. Majci Božjoj Bistričkoj hodočasti se već 300 godina. Iako je najposjećenije svetište u Hrvatskoj, nije podleglo komercijalizaciji.

    I na obronke Velebita odlazi se po duhovnu okrjepu. Svetiše Gospe od Krasna, koja se slavi još od 13. stoljeća, na godinu pohodi više desetaka tisuća vjernika.

    Ministarstvo turizma prepoznaje važnost vjerskog turizma i u njemu vidi šansu kroz program Hrvatska 365, kojim se Hrvatska promovira i kao zemlja bogate kulturne i sakralne baštine te privlači turiste tijekom cijele godine.

    D.P.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Svetkovina Velike Gospe u Aljmašu – rapored događanja

    Veliki broj vjernika svake godine hodočasti u Aljmaš. I ove godine se obilježava svetkovina Velike Gospe. Najavljen je vrhunac toplinskog Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!

    Flamenko nam stiže u svom tipičnom tablao formatu, u glazbenoj izvedbi flamenko pjevačice Nine Ćorić u pratnji gitarista Tea Mandžuke te (tradicionalnoj) plesnoj izvedbi španjolske plesačice flamenka

    Flamenco uživo! Na krovu Kulturnog centra!

    Ljeto je u Portanovi - a Portanova nagrađuje. Sljedećih tjedana očekuju vas još vrijednih nagrada, a ove nedjelje Polaris i Surfer na II katu rade

    Ovaj tjedan osvoji Tommy Hilfiger par obuće po izboru u Portanovi