KULTURA

8. mart u kinu Urania: klapa Contra i ciklus filmova (O)ženi

Novi filmski tjedan

Objavljeno 07.03.2018
Nikolina Ćosić

Međunarodni dan žena odlična je prilika da se prisjetimo vremena rane feminističke borbe, razdoblja krvave bitke sufražetkinja za žensko pravo glasa. Uvjerenje da su žene manje razumna bića od muškaraca, nesposobne za samostalno upravljanje vlastitim životima, bilo je dominantno mišljenje tog vremena, a čitavih sto godina kasnije kao da nam se ta vremena vraćaju… U sklopu ciklusa (O)ženi povodom 100. obljetnice prava na glasovanje žena u Velikoj Britaniji gledamo film Sufražetkinje, redateljice Sarah Gavron s izvrsnom glumačkom postavom: Meryl StreepCarey Mulligan i Helena Bonham Carter. Britanske sufražetkinje koristile su se u svojoj borbi metodama direktne akcije koje nisu uvijek bile nenasilne… činile su sve što su znale na svome putu prema društvenim promjenama. Iz Švicarske nam stiže feel good komedija Božja volja redateljice Petre Volpe o kućanici iz malenog sela koja mora naučiti kako postati čvrsta predvodnica lokalnih sufražetkinja. 1971. godina je, i dok cijeli svijet drmaju posljedice seksualne revolucije, za maleni grad u ruralnoj Švicarskoj vrijeme je stalo. Ovo nije film samo o pravu na glas već i o ženskom oslobođenju i postajanju subjektom, kako na političkoj tako i na osobnoj razini.

Kao poklon povodom Međunarodnog dana žena, čast nam je pozvati vas na koncert klape Contra, koja izvodi svima nam znane hitove poput „Ne more mi bit“, „Sad kada došla si“, „Od zipke do križa“, „Srićo moja“, „Kriva karta“, „Vilo moja“, „Moj lipi anđele“, „Kada jednom ovom zafalim se tilu“ i druge. Koncert će se održati u četvrtak 8. ožujka s početkom u 20 h u našem kinu Urania. Požurite do kina po svoje ulaznice.

Novi filmski tjedan uz ciklus filmova (O)ženi premijerno donosi i oscarom nagrađenu biografsku dramu Fantomska nit, a na programu i dalje ostaju oscarovac Tri plakata izvan grada, završetak trilogije 50 nijansi slobodniji, autobiografija jednog od najpoznatijih tenora Andree Bocellija – Glazba tišine i sinkronizirani nastavak svima nam drage Pčelice Maje: Medene igre.

U londonskom svijetu mode 1950ih godina, beskompromisni krojač dobiva iznenađujuću narudžbu: kreirati odjeću za samu kraljevsku obitelj. Iako ova uloga možda ne djeluje dovoljno grandiozno za posljednju ulogu u karijeri trostrukog dobitnika Oscara, Daniel Day-Lewis još će jednom oduševiti svojom fantastičnom transformacijom. Lik kojeg tumači karizmatični je krojač beskonačne kreativno-stvaralačke Fantomske niti, koja će nas sve zaintrigirati i uvesti duboko u život Londona druge polovine dvadesetog stoljeća.

Medene igre novi je nastavak svima nam drage sage o pčelici Maji i njenom prijatelju Pavi, uz koju su odrasle mnoge generacije. U novoj uzbudljivoj sinkroniziranoj avanturi za cijelu obitelj, Majina je košnica prepuna uzbuđenja. Ljeto je završilo i stigao je dostojanstvenik iz Buzztropolisa s važnom porukom za kraljicu, hoće li se njezina košnica konačno pozvati na Medene igre? Pčelica Maja se pojavila prije više od stotinu godina i ubrzo postala jedna od najčitanijih knjiga, čije filmove i serije svi rado gledamo.

Rijetki su pjevači koji su svojim umjetničkim djelovanjem dotaknuli onoliko srca kao Andrea Bocelli. Nastupajući pred rasprodanim arenama, ovaj zlatni tenor osvojio je publiku diljem svijeta. Film Glazba tišine ekranizacija je Bocellijeve autobiografije u kojoj pripovijeda svoju životnu priču putem vlastitog alter ega- Amosa Bardija. Rođen s ozbiljnom bolesti oka, koja na kraju dovodi do potpune sljepoće, Bocelli se veličanstveno izdiže iznad izazova koji su mu priječili put, potaknut velikim ambicijama, ljubavlju svoje obitelji i iznimnom strašću prema glazbi.

Tri plakata izvan grada crnohumorni je krimić nominiran za nagradu Oscar u 7 kategorija. Neobična priča prati ženu koja kreće u pravi mali rat protiv policije, a na kraju i protiv cijeloga gradića u državi Missouri. Priča započinje kada Mildred Hayes plati reklame na 3 velika panoa uz lokalnu cestu u gradiću Ebbingu, pomoću kojih proziva šerifa Willoughbyja da nije ništa poduzeo glede razrješavanja umorstva njene kćeri.

Posljednji nastavak bestselera engleske spisateljice E. L. James 50 nijansi slobodniji i ovaj put donosi romantiku, napetost, triler i akciju u životima novopečenog bračnog para. Christian i Anastasia, sada imaju sve – ljubav, strast, intimu, bogatstvo, blistavu budućnost i svijet mogućnosti na dlanu. Njihov specifični odnos prepun drame, uzbuđenja i erotike, sada više nego ikad, obavija i romansa.

U ožujku nas očekuju i 2 velika hita Teatra Gavran: predstave „Sladoled“ „Zaboravi Hollywood“ našeg poznatog, hvaljenog i nagrađivanog autora Mire Gavrana.

U neobičnoj komediji Sladoled junakinje su majka (Mladena Gavran) i kći (Ana Vilenica) čiji se uzajamni odnos te odnos prema muškarcima koji su ih sudbinski odredili opisuje kroz dinamične humorne prizore u kojima će se prepoznati svaka žena. Riječ je o uvjerljivim životnim pričama ispunjenim toplinom, koje će oplemeniti dušu svakoga gledatelja. Predstava će se moći pogledati u četvrtak 22. ožujka s početkom u 20 h u kinu Urania.

U predstavi Zaboravi Hollywood, glavni junaci su profesionalni glumac i profesor na kazališnoj akademiji te mladi kazališni amater koji već godinama pokušava položiti prijemni ispit i postati glumcem. Susret mentora i zanesenog učenika, zahvaljujući njihovim različitim karakterima, rezultirat će dramatičnim i komičnim sukobima, koji će uz izobilje humora razotkriti do kraja i njih dvojicu i glumačku profesiju. Predstava je na rasporedu u ponedjeljak, 23. travnja 2018. s početkom u 20 h.

Primamo rezervacije za obje predstave, a cijena ulaznice je 80 kn.

Ulaznice za sve naše evente je potrebno ranije kupiti, a možete ih rezervirati putem telefona 205-501 (Uprava, 9-17 h), 205-507 (blagajna kina, od 17-21:30 h), email-a: [email protected] i [email protected] ili putem našeg Facebook profila Kino Urania & Kinematografi Osijek.

Proslavite rođendan u Uraniji i provjerite zašto svi kažu da su kod nas najbolje zabave. Posebne pogodnosti i povoljnije cijene možete iskoristiti uz studentskuumirovljeničku i Kohorta Osijek iskaznicu te na dječjim matinejama i obiteljskim srijedama (cijena ulaznice 20 kn), uz grupne popuste (cijena ulaznice 18 kn za grupe od minimalno 10 osoba) i poklon vouchere (10 ulaznica za 180 kn). Kako svi nakon dobrog filma obično ogladnimo, dobro nam dođe Early Birds paket uz koji za 45 kn dobijete ulaznicu za film + obrok u restoranu Lumiere.

Kinematografi Osijek d.d.
Šetalište kard. F.Šepera 8, 31000 Osijek
tel/fax Uprava: +385 31 205 501
kino Urania + 385 31 205 507
www.kinematografi-osijek.hr
Sign up for newsletter: http://goo.gl/xkVUgI

Program Kina Urania 8.3.-14.3.2018 by OsijekNews on Scribd

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Iznimno bogat tjedan pun aktivnosti i događanja u kinu Urania koji nudi za svakoga po nešto, pogledajte što će se sve događati u novom tjednu kina Urania

Štampar i Pračovjek uz ženske priče kao dio Frankofonije i Tjedna mozga

Početak ožujka u kinu Urania u znaku je ženskih filmova u čast Međunarodnog dana žena 8. ožujka. Ove godine program Više…

Nastavak, koji ponovno okuplja spektakularnu A listu glumaca, istražuje mistično putovanje Paula Atreidesa

Dina – Saga se nastavlja

Krećemo na putovanje znanstveno-fantastičnog spektakla nagrađivanog redatelja Denis Villeneuvea Dina: drugi dio, novim poglavljem slavnog romana Dina (Dune) Franka Herberta. Više…

Doznati ćemo "Tko je ovdje lud" zašto netko ima a "Nit' ora nit' kopa"... u novom filmskom tjednu premijerno na program kina Urania stižu i 2 nova filmska naslova

Ponovno pitamo: Tko je ovdje lud?

Četvrtak 29. veljače u kinu Urania neće biti poseban samo zbog datuma. Na taj dan će ponovno ugostiti Kazalište Planet Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!

Zahvatilo nas je Oscarovsko ludilo, a jedna novost u filmskom djelu programa je i hit koji je uzdrmao susjedstvo, pogledajte!

Kino – Oskarovci, Jorgovani i Rifovi revolucije

Zbornik "Hrvatska izvan domovine V", objavljen u nakladi Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva i Ekonomskog fakulteta u Osijeku, donosi 77 radova predstavljenih na Petom Hrvatskom iseljeničkom kongresu

American Corner – Predstavljanje zbornika radova “Hrvatska izvan domovine V”