Arhiva

7 načina kako poboljšati koncentraciju

    Objavljeno 10.03.2015
    OsijekNews redakcija

    Usredotočiti se na nešto je ponekad iznimno teško, pa čak i neizvedivo. Vrlo često radimo u okruženju koje nam onemogućava koncentriran rad. Kako tome doskočiti? Kako se usredotočiti usprkos smetnjama sa strane? Koncentracija ubrzava obradu primljenih informacija iz okoline i čini nas mentalno produktivnijima. Mogućnost postizanja visokog stupnja koncentracije u raznim uvjetima u izravnoj je vezi sa misaonim procesima i kvalitetom donesenih odluka.

    Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost fokusiranja može biti vrlo frustrirajuća za pojedinca. Postoje određene situacije poput stresa ili umora kada se mnogo teže usredotočiti, a sama usredotočenost bude često isprekidana. Također, ako ste nezainteresirani za obavljanje  određenog zadatka, nemate dovoljno jaku motivaciju, to će negativno utjecati i na sposobnost fokusiranja (koncentracije). No, fokusiranje je nešto što se može naučiti, odnosno izvježbati. Sustavnom vježbom svoj um možete naučiti da kvalitetno djeluje u raznim situacijama, odnosno da se prilagođava vanjskim uvjetima. Pokušajte primijeniti nekoliko sljedećih savjeta kako bi unaprijedili koncentraciju:

    1. Jačanje koncentracije
    Izaberite jedan predmet u vašem kućanstvu i pokušajte ga što detaljnije zamisliti, odnosno fokusirati se na njega 2 putra dnevno, 5 do 10 minuta. Nastojte odabrati složeniji predmet koji će od vas iziskivati jače fokusiranje. Pokušajte vizualizirati predmet u mislima sa što više detalja i budite tako usredotočeni 5 do 10 minuta. Ovo je izvrstan način vježbanja koncentracije koji nakon nekog vremena sigurno donosi pozitivne rezultate.

    2. Ispraznite misli
    Još jedan faktor koji „ubija“ koncentraciju je glava puna raznih misli. Poznati su vam oni dani kada imate na umu „bezbroj“ stvari koje morate obaviti a nikako da se sjetite svih. S vremena na vrijeme pokušajte isprazniti svoj um od suvišnih misli. Napravite popis nekoliko važnih stvari o kojima ćete misliti a ostalo nastojte izbaciti iz uma. Sve ovo će vam pomoći da u takvim situacijama saberete rasute misli i razlučite one prioritetne od ostalih.

    3. Definirajte ciljeve
    Važno je znati cilj prije nego što započnete. Ako niste sigurni što bi trebao biti krajnji rezultat, zbunjenost će vas onemogućiti da se fokusirate. Nejasni ciljevi često dovode do ponavljanja procesa obavljanja zadatka.

    4. Vizualizacija = vježbanje izvršavanja zadatka
    Ako je pred vama zahtjevan zadatak za kojeg niste potpuno sigurni kako ćete ga izvršiti, vizualizirajte ga. Mnoge su studije dokazale da je mentalno prolaženje po zadatku jednako učinkovito kao i fizičko izvršavanje istog. To znači da vizualizacija koristi kao snažno sredstvo vježbe izvršavanja zadatka, što izravno poboljšava stvarne aktivnosti na zadatku i vremenski period potreban za izvršenje.

    5. Razdijelite zadatak na više manjih dijelova/zadataka
    Na ovaj način zadatak se neće činiti toliko zastrašujućim i zahtjevnim jer ste jedan složeni cilj podijelili na nekoliko manjih i manje složenih. Primjerice, ako morate naučiti sadržaj velike knjige, razdijelite učenje po poglavljima. Ostvarujući više manjih ciljeva, biti ćete motiviraniji za ostvarenje cjelokupnog cilja.

    6. Pripazite na prehranu
    Studije su pokazale da hrana bogata zasićenim mastima i šećerima smanjuje sposobnost koncentracije. Bitno je tokom zahtjevnijih mentalnih radnji izbjegavate takve namirnice. Voda je pak iznimno važna jer mozak koristi mnogo vode kako bi dosegao optimalnu razinu rada.

    7. Meditacija
    Pod pojmom meditacije podrazumijevamo fokusiranje i koncentraciju. Meditacija je u svojoj suštini tehnika opuštanja pomoću fokusiranja i čišćenja misli. Između ostalog, objedinjuje nekoliko prethodnih savjeta a ima vrlo snažan anti-stres učinak. Tijelo se opuštanjem oporavlja u psihičkom i fizičkom smislu a na tja način se postiže bolje opće stanje i spremnost za zadatke.

    Koncentracija je ključan faktor uspjeha. Oštar um je izrazita vrijednost. Vježbanjem na psihičkoj i fizičkoj osnovi razvijate um i tijelo čime ste jači i spremniji  za nove izazove.

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Na memorijalnom turniru u Rijeci, Katia je osvojila sve što se može osvojiti!

    Karate – Katia Šegavčić zlatna u Rijeci

    Sedam hrvatskih gradova točno u podne okupit će tisuće ljudi u Osijeku, Zagrebu, Čakovcu, Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku točno u podne s nekih od svojih najatraktivnijih lokacija krenut će u lov na novi svjetski rekord u Najdužoj ljudskoj špagi na svijetu

    [FOTO] Srbić, Ude i Benović u subotu napadaju svjetski rekord u Najdužoj špagi na svijetu

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!