4shared
 - 


Vidi Desktop | Mobilnu verziju

potres_slavonija

Potres najviše osjetili Đakovčani

Građani su najviše osjetili potres u petak, u 11.25 sati. Centar 112 tada je zaprimio više poziva uznemirenih građana, a DVD Đakovo, kaže zapovjednik Ivan Klemen, samo jedan poziv.

Od petka, 7. listopada, kada je Đakovčane u 11.25 sati uznemirio umjereno jak potres magnitude 4.0 po Richteru, s epicentrom u blizini njihovoga grada, tlo se ispod tog grada ne smiruje, ono i dalje podrhtava, a od tada do nedjelje ujutro dogodila su se još dva, istina manja potresa. U nedjelju ujutro, naime, u 5.34 sata, Đakovčani su osjetili podrhtavanje tla, no slabije od onoga u petak. Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su da je magnutida umjerenog potresa s epicentrom u blizini Đakova iznosila 2.6 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III-IV stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Podrhtavanje tla osjetilo se i na području Slavonskog Broda, Vrpolja, Odžaka u BiH…, a prema aplikacijama koje prate potrese epicentar je bio između Šamca i Sikirevaca.

– Probudila me oko pola šest uznemirenost pasa i njihov lavež. Očito su životinje osjetile – ispričala nam je svoj doživljaj u nedjelju ujutro mlada Đakovčanka.

– Došao sam iz svatova kući i osjetio podrhtavanje tla, ali slabije nego u petak. Bilo je to u 5.36 sati – priča nam svoje iskustvo sredovječni Đakovčanin.

Osim što je Seizmološki zavod izvijestio o potresu u petak u 11.25, na svojim stranicama izvijestio je i o manjem potresu istoga dana u 15.37 sati, no među Đakovčanima je prošao nezapaženo, za razliku od onog prijepodnevnog. “Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su još jedan slab potres s epicentrom u blizini Đakova. Magnituda potresa iznosila je 2.2 prema Richteru, a intenzitet u epicentru III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice”, izvjestili su tada seizmografi.

Građani su najviše osjetili potres u petak, u 11.25 sati. Centar 112 tada je zaprimio više poziva uznemirenih građana, a DVD Đakovo, kaže zapovjednik Ivan Klemen, samo jedan poziv.

– No, nije bio zbog uznemirenosti nego više zbog informiranja građana – kaže Klemen.

Prvom potresu, onome u petak, prethodila je jaka buka koja je nalikovala na istovar teškog tereta iz velikog kamiona. Potom se tlo osjetno zaljuljalo. Prema navodima dežurnog seizmologa Snježana Prevolnika, magnituda tog potresa iznosila je 4.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru V-VI stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na području Slavonije – osjetili su ga stanovnici Slavonskog Broda, Županje, Vinkovaca…

Iako žrtava i šteta nema, na obiteljskoj kući na đakovačkom Pazarištu nakon potresa nakosio se jedan zidani dimnjak, dok je drugi stanovnik iz tog dijela grada rekao kako je u trenutku podrhtavanja tla palo raspelo sa zida. U Čajkovcima je, doznajemo, puklo staklo na vitrini.

Suzana ŽUPAN

Najčitanije vijesti

Naši prijatelji

 • cropc.net
 • kukaonica
 • gauss_villa135x60
 • restoran_polaris
 • tzosijek
 • gauss_informatika_ON1
 • gauss_development_ON1
 • Surfer Hrvatska
 • Panturist Arriva
 • Avenue Mall Osijek
 • City fitness Osijek