Arhiva

11 zlatnih medalja domaćim inovatorima na 25. Svjetskom znanstvenom natjecanju inovacija

    Objavljeno 28.10.2015
    OsijekNews redakcija

    Osječki Centar Inovatorstva kojeg je utemeljio ‘Osječki Tesla’, Marko Pinjuh, na 25. Svjetskom znanstvenom natjecanju inovacija u Rumunjskoj održanom od 18. do 26. listopada u gradu Iasi, postigao je izvanredan uspjeh – za 11 inovacija osvojili su 11 zlatnih odličja, Grand Prix za mladog inovatora Marka Pinjuha, te Specialnu Nagradu od Republike Moldavije.

    Na 25. Svjetskom znanstvenom natjecanju inovatora u konkurenciji inovatora iz cijeloga svijeta u kategoriji vodoopskrbe, zlatnu medalju je osvojio Ivan Brtan s inovacijom ‘Injektor’ – rješenjem za pumpanjem vode do dubine od 35 metara. Također je osvojio zlatnu medalju u području instalacija s inovacijom ‘Eko cirkulacija tople vode’ novi standard cirkulacije tople vode u kućanstvima i stambenim zgradama, te je osvojio zlatnu medalju kategoriji konzervacije s inovacijom ‘Eko konzerviranje hrane dehidracijom i dimom’ novi standard cirkulacije tople vode u kućanstvima i stambenim zgradama.

    U kategoriji elektrotehnike najbolji je bio Željko Šimudvarac osvojivši zlatnu medalju s inovacijom ‘Sklopovi za izmjenu brojila električne energije SIB3f i SIB1f’ neposredno osvojivši i zlatnu medalju s inovacijom ‘Priključnica za izmjenu brojila električne energije PB3f i PB1f’ koji je također bio najbolji i u grani elektroenergetike osvojivši zlatnu medalju s inovacijom ‘Plutajuća mini hidro elektrana ADA’.

    U kategoriji prehrane, zlatnu medalju je osvojio prof. Jovica Hardi sa inovacijom ‘Med Bake Rozalije’ kao inovativni dodatak zdravoj prehrani. Također je osvojio zlatnu medalju u kategoriji novih prozvoda s inovacijom ‘Kruh drugačiji od drugih’ koji ima visoku nutritivnu vrijednost, te zlatnu medalju s inovacijom ‘Primigenium’ za rješavanje problema viskoznosti maslaca i meda u jedan proizvod.

    U području elektronike, zlatnu medalju su osvojili Ivan Brtan i Marko Pinjuh s inovacijom ‘Kontrolirana elektroliza vode bez elektrolita’.

    Najuspješniji studenti, Josip Bartulić i Edin Beganović, pod kategorijom graditeljstva osvojili su zlatnu medalju s inovacijom ‘RECENEFFIN (RECycled Energy EFFicient INsulation)’ inovativnom izvedbom i konstrukcijom novoga bloka i izolacijske oplate koja ima višestruko bolju efikasnost od postojećih na tržištu.

    Grand Prix za mladog izumitelja osvojio je Marko Pinjuh, student Elektrotehničkog Fakulteta u Osijeku.

    inovatori

    Centar Inovatorstva osvojio je Specialnu Nagradu od Instituta za Genetiku, Fiziologiju i Zaštitu Bilja Akademije za Znanosti Republike Moldavije.

    Svjetsko natjecanje inovacija INVENT INVEST je jedan od najstarijih znanstvenih natjecanja inovacija koji je ove godine obilježavao svoju 25 godišnjicu. Na natjecanju su pristupili inovatori iz različitih zemalja sa područja cijeloga svijeta kao što su Sjedinjene Američke Države, Brazil, Kanada, Njemačka, Turska, Španjolska, Francuska, Grčka, Rumunjska, Hrvatska, Moldavija, Bugarska, Gruzija, Poljska, Češka Republika, Belgija, Norveška, Jordan.

    Ovo je četvrti nastup Centra Inovatorstva koji je prethodno sudjelovao na 8. Državnome natjecanju inovacija u Bakru održanom 17.9 – 21.9.2015., a u konkurenciji od 10 županija osvojio je 6 zlatnih, jedno srebrno i jedno brončano odličje. Centar je sudjelovao na 9. Međunarodnom natjecanju inovacija u Iloku održanom 22.5 – 24.5.2015., a u konkurenciji od 200 međunarodnih izlagača s 4 inovatora osvojio je 4 odličja, od čega su 2 zlatna i 2 srebrna odličja. Također, Centar je sudjelovao i na 2. Međužupanijskom natjecanju inovacija Ivanić Grad održanom 14.5 – 15.5.2015., tu je u konkurenciji od 85 izlagača i 20 kompanija, Centar inovatorstva osvojio jedno zlatno odličje i jedno brončano odličje.

    Centar Inovatorstva je osnovao mladi inovator Marko Pinjuh (22) s ciljem da omogućuje brži i jednostavniji put od ideje do realizacije uz potpuno financijsko praćenje kompanija, drugim riječima ako inovator ili osoba s nekim projektom dođe sa svojom inovacijom u Centar Inovatorstva, ideja i projekt bit će proslijeđena kompaniji gdje stručnjaci i znanstvenici rade izradu i elaborate o tehničkoj i ekonomskoj isplativosti. Ukoliko inovacija ili projekt pokaže potencijal, radi se izrada prototipa i organizira se plasman na tržište.

    Važno je napomenuti da sve troškove navedenog snose poslovni partneri i kompanije s kojima je sklopljen aranžman, a inovator ili projektant ideje pregovara o svojoj dobiti samostalno, bez uplitanja Centra Inovatorstva. Drugim riječima Centar Inovatorstva će poslužiti kao most i poveznica između inovatora – projektanata i kompanija zainteresiranih za inovaciju ili projekt. Centar Inovatorstva se želi zahvaliti Općini Čeminac, Općini Čepin i Gradu Osijeku, te posebno Zajednici Tehničke Kulture Osječko Baranjske Županije na davanju dugoročne potpore.

    inovatori_centar

    Foto Centar Inovatorstva Osijek

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VEZANE VIJESTI

    Osječani i posjetitelji Osijeka večeras će uživati u bogatom programu koji se priprema

    Program 2. Osječke ljetne noći

    Iako vrijeme možda neće tijekom dana biti obečavajuće za boravak na otvorenom, večer bi trebala biti suha i ugodna za Više…

    Istok Hrvatske danas će na kratko uživati u sunčevim zrakama, zato planirajte danas što više aktivnosti na otvorenom!

    Nije žuti smajlić, stiglo nam je sunce :)

    Slavoniji i Baranji nasmijalo se i sunce, iako postoji mogućnost još uvijek za kratkotrajne pljuskove popraćene grmljavinom danas ćemo većinu Više…

    Dobro djelo za potrebe sugrađana pojedinci mogu učiniti ove subote!

    Akcija dobrovoljnog darivanja krvi – PORTANOVA

    Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Osijek organiziraju redovnu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u Portanovi od Više…

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Prijava je otvorena za filmsku publiku i za one koji će to tek postati. Za tajnog je gledatelja najbitnije da se voli igrati, promišljati, analizirati, dijeliti svoje mišljenje i da želi doprinijeti reviji hrvatskog kratkog filma u Osijeku

    Filmska RUNDA traži tajnog gledatelja!

    Flamenko nam stiže u svom tipičnom tablao formatu, u glazbenoj izvedbi flamenko pjevačice Nine Ćorić u pratnji gitarista Tea Mandžuke te (tradicionalnoj) plesnoj izvedbi španjolske plesačice flamenka

    Flamenco uživo! Na krovu Kulturnog centra!

    Ljeto je u Portanovi - a Portanova nagrađuje. Sljedećih tjedana očekuju vas još vrijednih nagrada, a ove nedjelje Polaris i Surfer na II katu rade

    Ovaj tjedan osvoji Tommy Hilfiger par obuće po izboru u Portanovi