ŽIVOT

Turistička zajednica Osijek objavila pregršt događanja koja očekuju Osijek

Sredinom ožujka se činilo kao da ništa više neće biti kao prije, ali mi vam donosimo popis manifestacija koje možete posjetiti krajem proljeća i početkom ljeta 2020.

Objavljeno 05.06.2020
Ivona Amidžić

Sredinom ožujka činilo se kao da ništa više neće biti kao prije. Istina, mnoge životne „sitnice“ na koje smo navikli još uvijek se nisu vratile na staro, ali većina nas složit će se da je već ponovnim otvaranjem kafića i restorana život gotovo pa nastavio ondje gdje je stao krajem zime, piše TZ Osijek.

Ipak, za turističke djelatnike pravi pokazatelj da se posao ozbiljno nastavlja jest povratak jednog od najzahtjevnijih zadataka za privlačenje izletnika i turista, a to su događanja i manifestacije na otvorenom.

Tako vas tijekom kasnog proljeća i početkom ljeta, u lipnju i prvoj polovini srpnja, očekuje niz zanimljivih događanja koja ćete poželjeti posjetiti te usput istražiti i upoznati Osijek i okolicu.

1. SAJAM ANTIKVITETA

Za početak po dobrom starom običaju prve subote u mjesecu, 6. lipnja, posjetite Sajam antikviteta i domaćih proizvoda u osječkom starom gradu Tvrđi.

Na Trgu Svetog Trojstva, najljepšoj „kulisi“ svima dobro poznatoj s novčanice od 200 Kuna, prve subote u lipnju od 9 do 13 sati potražite kakvu zanimljivu antiknu sitnicu za uređenje doma ili poklon dragoj osobi.

U nizu štandova potražite i domaće slastice, kolače, med, razne sireve, pekmez, dimljene suhomesnate delikatese poput slavonskog kulena, a ne propustite pogledati što se sve nudi i na štandovima s ručno rađenim drvenim igračkama ili pak ukrasnim baranjskim medenjacima, ukrasnim kolačima sličnim Licitaru.

2. HRVATSKI PREMIER TENIS

Sljedeći događaj koji ćemo zbog i dalje na snazi posebnih epidemioloških uvjeta ipak morati pratiti samo putem TV ekrana, bit će prava poslastica za sve ljubitelje „bijelog sporta“. Hrvatski Premier Tenis održat će se od 4. do 7. lipnja na teniskim terenima u Perivoju kralja Tomislava.

Poznate hrvatske tenisačice i tenisači će na ovom jedinstvenom događaju nakon dužeg vremena imati priliku zaigrati i hrabro se boriti čak i kada je stvarnost neizvjesna!

Osječanka Donna Vekić, koju osim velikih uspjeha krasi entuzijazam i karizma, okupila je igrače i pokrenula ovaj humanitarni sportski događaj te odlučila biti domaćica turnira zajedno sa svojom obitelji! Podržite s njima humanitarnu akciju “Hrvatska i tenis protiv COVID-19” čija će financijska sredstva biti donirana projektu hrvatskih znanstvenika na istraživanju virusa i pronalaženju cjepiva i lijeka.

Događaj bolje upoznajte na Facebook stranici Hrvatski Premier Tenis, a same teniske mečeve pratite putem televizije na HRT2.

3. SEDMO IZDANJE REART FESTIVALA

Nakon hrane za tijelo i, kako bi stariji Osječani rekli – fiskulture, u Gradu na Dravi na svoje će doći i ljubitelji ulične umjetnosti jer će se od 19. do 21. lipnja održati sedmo izdanje ReArt Festivala, pod sloganom „Put u Liliput“.

Tijekom tri festivalska dana održat će se tradicionalni kreativni sajam i brojne zanimljive izložbe, radionice, performansi te druge aktivnosti, među kojima ne propustite Izložbu skulptura i ilustracija, Uličnu izložbu minijatura te Izložbu zastavica. Predmeti svih izložbi bit će „raštrkani“ po gradu što će vam dati priliku da zaista detaljno upoznate Osijek.

Uz sve to, tijekom ReArta očekuje vas i jedinstvena prodajna akcija umjetnički oslikanih komada namještaja – stolica te uvijek popularan Kreativni sajam s ručnim radovima poput umjetničkih minijatura, nakita, odjeće, biljne kozmetike i igračaka.

Događaje pratite putem Facebook stranice ReArt Festival 2020 – Put u Liliput.

4. OSIJEK AIR SHOW

Zanimljiv niz sportsko-adrenalinskih događanja započet će 20. lipnja s uvijek atraktivnim programom Osijek Air Show-a na kojemu će se u organizaciji Aerokluba Osijek na prostoru Sportske zračne luke Osijek-Čepin okupiti predstavnici svih rodova sportskog zrakoplovstva s područja Hrvatske i bliže regije.

Više o događaju doznajte na Facebook stranici Osijek Air Show 2020.

5. MOTOSUSRETI

Sljedeći u nizu bit će 19. Motosusreti. I ne, nemojte pomisliti da ovo nije događanje za vas jer se vi ne osjećate sigurnima na dva kotača. Bikeri su poznati kao vrlo otvoreni domaćini pa ćete u bogatom programu 26. i 27. lipnja zasigurno pronaći onaj koji je baš po vašem ukusu.

Na lijevoj obali rijeke Drave u osječkim katakombama, kao i prošlih godina, očekuju vas rock svirka, pivo i klopa, hrpa motocikala i dobra zabava.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a više informacija o događanjima potražite na web stranici Moto kluba Osijek.

6. STREET RACE SHOW

Ako svijet motocikala ipak nije kako bismo rekli „your cup of tea“, 27. i 28. lipnja na Sportskoj zračnoj luci Osijek-Čepin ne propustite ovogodišnje izdanje Osijek Street Race Show-a.

Više informacija potražite na Facebook stranici Osijek Street Race Show.

7. FERIVI POLUMARATON

Ovaj lipanjski sportski niz završit ćemo uz događaj koji spada u osnovne sportske discipline koje izgrađuju i duh i tijelo.

Osječki Ferivi Polumaraton održat će se 27. lipnja, a epidemiji Corone unatoč, organizatori na gradskim ulicama očekuju više od 2000 trkača, rekreativaca i profesionalaca iz Hrvatske i šire europske regije.

Više informacija o polumaratonu saznajte na Facebook stranici Osječki Ferivi Polumaraton.

8. OSJEČKO LJETO KULTURE

Događanjima bogat mjesec lipanj završit će, a srpanj i dugo toplo ljeto započeti kulturnom poslasticom koju mnogi Osječani i naši gosti s nestrpljenjem očekuju čitave godine – Osječkim Ljetom Kulture.

Uobičajeno od 29. lipnja, blagdana nebeskih zaštitnika grada Osijeka Sv. Petra i Pavla, pa sve do 8. srpnja održava se ovaj veliki kazališno-umjetnički festival. Na više otvorenih i zatvorenih lokacija moći ćete pogledati kazališne i kino predstave, izložbe, performanse, koncerte, plesne i novo medijske događaje.

Osječko Ljetno Kulture najveći je kazališni festival u istočnoj Hrvatskoj, a kvalitetom parira poznatim sličnim ljetnim festivalima. Ukoliko ste tijekom godine propustili kakvu zanimljivu predstavu diljem Hrvatske i šire regije, velika je vjerojatnost da ćete ju moći pogledati upravo na „OLJK-u“.

Više informacija i program potražite na web stranici festivala www.ljetokulture.osijek.hr.

9. DANI OTVORENIH PODRUMA OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE

Za kraj kasnoproljetne osječke „avanture“, ne možemo odoljeti dotaknuti se simpatičnog stereotipa o Osječanima, Slavoncima i Baranjcima kao velikim gurmanima, rekli bismo hedonistima.

U tu će se priču savršeno uklopiti naš prijedlog za vaše istraživanje gradske okolice jer vas od 12. lipnja očekuje zanimljiva manifestacija Dani otvorenih podruma Osječko-baranjske županije koja vas svakoga vikenda vodi u jedno od okolnih vinogorja, u Baranju, Erdut, Feričance i Đakovštinu.

10. VEČER VINA I UMJETNOSTI

Cijeli program kulminirat će 11. srpnja završnom manifestacijom Večeri vina i umjetnosti u osječkom starom gradu Tvrđi.

Više informacija o programu potražite na Facebook stranici Dani otvorenih podruma Baranja/Feričanci/Erdut/Đakovo

Iz Turističke zajednice Osijek pozivaju da tijekom boravka u Osijeku posjetite i barem jedan od naših tradicijskih restorana, da uz dobru hranu kušate vina iz okolnih baranjskih i podunavskih vinograda, a tople kasno proljetne i rano ljetne večeri osvježite omiljenim pivima iz jedne od četiri osječke pivovare.

P.S. Kraj lipnja u Osijeku zna biti već poprilično vruć pa zato ipak ponesite i punu opremu za kupanje na jednoj od pješčanih plaža s nenadmašnim pogledom na grad ili unajmite bicikl i istražite niz biciklističkih staza uz dravski nasip sve do Parka prirode Kopački rit i još malo dalje do moćnog plavog Dunava!

foto: screenshot

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

"Slika koju je policija u Hrvatskoj pokazala o sebi i svojim obrascima ponašanja u ovom slučaju apsolutno je neprihvatljiva. Je li ovo izolirani slučaj ili ozbiljno trebamo posumnjati u transparentnost i povjerenje koje možemo imati u institucije države?"

SDP Osječko-baranjske županije: Osuđujemo svaki oblika nasilja i očekujemo odgovornost onih koji su dopustili ozbiljne propuste u postupanju u slučaju stradavanja mlade studentice u Osijeku

Vezano za slučaj mlade studentice iz Osijeka koja je usmrćena a o čemu smo pisali ovdje: Policajca koji je usmrtio Više…

Na startu je za sve sudionike utrke Red Bull čekao s osvježavajućom okrijepom od koje su trkači dobili krila, a 100% svih donacija i startnina ide izravno u projekte istraživanja leđne moždine

[FOTO] Wings for life u Osijeku

Wings for Life World Run doista je jedinstvena i globalna utrka za trkače i sudionike u invalidskim kolicima. Iako je Više…

Osijek, grad po mjeri čovjeka, siguran i miran, čist i urban, a tako nekako baš, mirisan i divan. Proljeće je u Osijeku...

[FOTO] Proljeće u Osijeku

U gradu koji ima više parkova negoli trgova, sve je više onih koji uživaju u zelenim dnevnim boravcima, a osječka Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Projektom su razvijena četiri edukativna programa s temama prilagodbe klimatskim promjenama kroz mjere očuvanja zdravih ekosustava u istočnoj Hrvatskoj

Generacija prilagodbe: Mladi istočne Hrvatske na čelu klimatske adaptacije

Ovaj događaj namijenjen je širokom spektru sudionika - od odgojitelja, učitelja, pedagoga i psihologa do sportskih djelatnika i roditelja, kao i svima onima koji se bave odgojem i edukacijom djece

[NAJAVA] Svjetski priznati stručnjak dr. Ranko Rajović ponovno u Osijeku (dijelimo kotizaciju)

Record store day će se održati ispred jedine osječke prodavaonice gramofonskih ploča VinylMania Osijek

Record store day u Osijeku