POLITIKA

Ivan Anušić: Besplatna prehrana, kuhani obrok, hrana koja je ekološki zdrava i ispravna te dobavljena s naših OPG-ova

"Ovo je početna konferencija za projekt školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva koja su najviše pogođena upravo tom situacijom, milijun i pol kuna vrijedan je projekat, a sva djeca koja su obuhvaćena s tim problemom imati će prehranu kroz cijelu godinu."

    Objavljeno 13.07.2018
    Tea Pakšec

    Djeca Osječko-baranjske županije u Osnovnim školama imala su besplatan obrok zahvaljujući ‘ocu projekta’ – županu. Odskora ih čeka, vjeruje se i najavljuje, toplo i kuhano jelo! Provede li se to u djelo, imat ćemo istinski vrhunsku prehranu za najmlađi uzrast županije.

    Topli obrok? Nekima se to čini kao dnevna rutina, dok neki, nažalost nemaju niti jedan obrok u danu, a kamo li topal i kuhan. No, roditelji djece učenika osnovnih škola Osječko-baranjske županije o tome nisu morali brinuti, jer kroz projekt “Vrijeme je za školski obrok”  upravo to im je bilo omogućeno.

    Nažalost, o ovoj tematici potrebno je govoriti jer glad je i dalje veliki problem čovječanstva i nitko se ne bi trebao na taj problem oglušiti. Upravo povodom toga, danas je održana konferencija na kojoj je glavna tema bila prehrana učenika osnovnih škola. Najmanjima je potrebna kvalitetna i zdrava prehrana kako bi se razvijali i odrastali, dok nekoj djeci, pa čak i u našoj okolici događa se da u danu nemaju niti jedan ili imaju samo jedan obrok te se zbog toga treba potruditi da on bude zdrav, ukusan i kvalitetno koristan za dijete! Spomenuti projekt zatvara svoju zadnju stranicu te započinje projekt pod nazivom “Školski obrok za sve”…

    Uz provedbu projekta “Vrijeme je za školski obrok” koji je provodilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Osječko-baranjska županija pokrenula je 1. siječnja 2018. godine svoj projekt sličnog naziva i sa ciljem onog što je svima velika želja, osigurati topli obrok za sve učenike osnovnih škola na području Osječko-baranjske županije. Na konferenciji su nazočili brojni učitelji, profesori, ravnatelji osnovnih i srednjih škola, koji svi imaju jednaku želju i motiv kojim se vode, a projekti koji su predstavljeni prihvaćeni su u njihovim školama.

    Uvodnu riječ uputila je pročelnica Sandra Filipović i najavila sve ono što očekuje okupljene u narednom vremenu te prepustila predstavljanje projekata suradnicama.

    OSTVARENO JE I POBOLJŠAVA SE SITUACIJA…

    Voditeljica EU projekta ” Vrijeme je za školski obrok” Nikolina Vranješ ponovila je glavnu zadaću projekta, koji je svjetlo dana ugledao još 4.rujna 2017. godine kada je objavljen otvoreni poziv za dostavu projektnih prijedloga, trajanje tog projekta planirano je za 7 mjeseci, no postojala je mogućnost retroaktivnog financiranja prihvatljivih troškova, što je Osječko-baranjska županija iskoristila. Upravo ona uputila je poziv svim okupljenima da se uključe aktivno u planiranje i osmišljavanje daljnjih provedbi koji će olakšati boravak djeci u školama.

    GLAS “NARODA” BITAN JE ČIMBENIK U REALIZACIJI PROJEKATA

    Oglasili su se i ravnatelji škola koji su kao prijedlog postavili upit o raznošenju skuhane hrane po područnim školama. Na što je pročelnica dala odgovor koji se nudi kao trenutno potencijalno rješenje problema, već su obavili razgovor sa Ugostiteljskom školom u Osijeku koji bi mogli uvelike pomoći u rješavanju, a to je da učenici koji imaju obavezu obavljati stručnu praksu upravo to učine u osnovnim školama na svom području. Kao primjer dodala je ukoliko je učenik srednje škole stanovnik Satnice Đakovačke da upravo on obavlja svoju praksu u osnovnoj školi Satnica Đakovačka. No, kao primjer dobre snalažljivosti navela je školu iz Đakova koja je u suradnji sa Hrvatskim Crvenim Križem organizirala dostavu skuhane hrane.

    Svoju riječ iznio je i ravnatelj osnovne škole Strizivojna, Andro Mršić koji se odmah na početku našalio i izmamio osmijeh okupljenih zbog izjave kako oni i za vrijeme godišnjih odmora dolaze “raditi”, naravno, sve zbog što boljeg djelovanja u svojim škola, u nastavku nahvalio je projekt te dodao nekoliko primjera koji će se uzeti u obzir u daljnjem provođenju projekta.

    DODATNU RIJEČ O PROJEKTU IZNIJEO JE I ŽUPAN

    Župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić dodao je svoje mišljenje o projektu koje prenosimo u cijelosti:

    “Ovo je početna konferencija za projekt školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva koja su najviše pogođena upravo tom situacijom. Milijun i pol kuna vrijedan je projekt, a sva djeca koja su obuhvaćena s tim projektom imati će prehranu kroz cijelu godinu. Osječko-baranjska županija od 01.01.2018. godine provodi besplatnu prehranu za svu djecu na području naše županije, a taj projekt će zaživjeti u cijelom svom obliku, onog trenutka kada sva ta djeca budu dobivala i skuhanu hranu, koja je dobavljana iz naših OPG-ova tj. s naših njiva i polja. Pred nama je implementacija projekta u potpunosti što znači: besplatna prehrana, kuhani obrok, hrana koja je ekološki zdrava i ispravna te dobavljanja s naših OPG-ova. Nedostaci u projektu nisu nedostatci nego su poteškoće u realizaciji, problemi su rješivi zbog čega je projekt nemoguće realizirati u 6 mjeseci nego je potreban duži period na čemu mi i radimo. ”

     

    Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

    VIŠE IZ KATEGORIJE

    Grad Osijek prihvatio je nagodbeni prijedlog tužitelja Saubermacher Dienstleistungs AG i Strabag AG te se obvezuje isplatiti iznos od 3.897.000,00 EUR, najkasnije do 30. studenoga 2024. godine.

    Osječki gradonačelnik Radić o slučaju Saubermacher-Strabag: Ovo je najštetnija sudska presuda protiv Grada Osijeka. Nemamo veze s njom, ali ćemo ju platiti a građani to neće osjetiti

    SDP Osijek je poslao priopćenje povodom Svjetskog dana socijalne pravde te prozvao gradsku upravu

    SDP Osijek – Svjetski dan socijalne pravde

    Trenutačno je u tijeku zimsko sezonsko sniženje i premda smo uveli niz pravila kako bi zaštitili građane od prevara, čak 72 posto građana kaže kako je naišlo na lažno sniženje

    Borzan ljuta: Tri četvrtine građana je naišlo na lažna sniženja