KULTURA

HNK Osijek izvodi predstave i koncerte u dvorištu

Sutrašnja izvedba je već rasprodana, kao i ona subotnja - Na rasporedu su još izvedbe u utorak, srijedu i petak

Objavljeno 21.05.2020
Ivona Amidžić

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku predstavlja “Program u doba Covid-19” u sklopu kojeg će izvesti predstave i koncerte na pozornici u dvorištu, piše Radio Osijek. Prvi premijerni nastup je sutra, 22. svibnja kada će se predstaviti gudački kvartet osječkog kazališta uz gosta na harmonici.

Epidemiološke mjere i preporuke koje se propisuju u korona krizi gotovo onemogućuju rad kazališta jer glumci ne mogu biti u izravnom kontaktu, glazbenici svirati i puhati u instrumente jedni uz druge, a ni gledatelji sjediti uobičajeno u gledalištu.

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku osmislilo je “Pozornicu u dvorištu” kako bi na otvorenom, za pedesetak gledatelja mogli izvesti predstave i koncerte.

Kako je istaknula ravnateljica Dražena Vrselja, pripremaju tri glazbene, dvije dramske i jednu baletnu premijeru, odnosno plesni program s nekoliko koreografskih minijatura.

Prva na redu je glazbena premijera gudačkog kvarteta koji je među glazbenicima osječkog HNK odabrao ravnatelj Opere Filip Pavišić. Kvartet čine Bela Nagy (violina), Vilim Škreblin (violina), Tena Micevski (viola) i Maja Iljovski (violončelo), a gost je Trajko Iljovski na harmonici. Premijera je 22. svibnja.

Prva dramska premijera očekuje nas polovicom lipnja, a riječ je o djelu “Kolo” Arthura Schnitzlera koje će režirati glumci za svoje kolege glumce. U koprodukciji sa zagrebačkim kazalištem Gavella priprema se i druga dramska premijera Čehovljeva “Višnjika” u režiji Dražena Ferenčine koja će zatvoriti ovogodišnje Osječko ljeto kulture.

PROGRAM

  1. J. S. Bach: Aria: SCHAFE KÖNNEN SICHER WEIDEN
  2. A. Dvořák: HUMORESQUE
  3. F. Chopin: NOCTURNE Op. 9 No. 2 Es-dur
  4. A. Sullivan: THREE LITTLE MAIDS FROM THE MIKADO
  5. L. Delibes: LAKME, „flower duet“
  6. J. Williams: THEME FROM THE „SCHINDLER’S LIST
  7. F. Satie: GYMNOPEDIE No. 1
  8. A. Piazzolla: FIVE TANGO SENSATIONS „FEAR“
  9. C. Gardel: POR UNA CABEZA
  10. A. Piazzolla: ADIOS NONINO
  11. A. Khachaturian: GAYANE „Sabre Dance“
  12. V. Monti: CSARDAS

IZVEDBE

  • petak, 22. svibnja u 17 sati u dvorištu HNK – RASPRODANO
  • subota, 23. svibnja u 17 sati u dvorištu HNK – RASPRODANO
  • utorak, 26. svibnja u 17 sati u dvorištu HNK
  • srijeda, 27. svibnja u 17 sati u dvorištu HNK
  • petak, 29. svibnja u 17 sati u dvorištu HNK

foto: pixabay (screenshot)

Imate više informacija o ovoj temi, želite li komentirati, napisati reakciju ili želite prijaviti pogrešku u tekstu?

VEZANE VIJESTI

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Kazalište Planet art se u goste vraća sa tri nova naslova: Ljubavna pisma (četvrtak 4.4. u 19:00 h), Posljednja Freudova Više…

Iznimno bogat tjedan pun aktivnosti i događanja u kinu Urania koji nudi za svakoga po nešto, pogledajte što će se sve događati u novom tjednu kina Urania

Štampar i Pračovjek uz ženske priče kao dio Frankofonije i Tjedna mozga

Početak ožujka u kinu Urania u znaku je ženskih filmova u čast Međunarodnog dana žena 8. ožujka. Ove godine program Više…

Slovenski saksofonist Igor Lumpert svojim se sviranjem i komponiranjem probio u sam vrh globalne jazz scene, čemu je zacijelo doprinijelo i to što već više od dvadeset godina živi i djeluje u New Yorku.

[NAJAVA] Koncert Igor Lumpert Synchronicity

U organizaciji Analognog ureda u subotu, 9. ožujka, u Kulturnom centru Osijek, s početkom u 20 sati, nastupit će Igor Više…

VIŠE IZ KATEGORIJE

Kviz će biti moguće pratiti na hrvatskom, ali i engleskom jeziku, uživo ili online putem Google obrasca. U uskrsnom filmskom tjednu premijerno na film kina Urania stižu i 2 nova naslova

Filmski kviz kao poklon za Uskrs

Bogat kazališni i filmski program u kinu Urania se nastavlja i narednih mjeseci, a u pripremi je mnoštvo novih i zabavnih naslova.

Kino Urania – 3 premijere, 7 novih predstava i 2. filmski kviz

Poziv je otvoren za sve mlade (i sve koji se tako osjećaju) raspoložene za timski i kreativni rad koji se ne ustručavaju istaknuti svoje mišljenje i žele naučiti nešto novo

Pridruži se Klubu kazališne publike u Osijeku!